Acasă55INTERVIU/Ambasadorul britanic, despre conflictul Rusia-Ucraina: O invazie care are ecou în inimile...

INTERVIU/Ambasadorul britanic, despre conflictul Rusia-Ucraina: O invazie care are ecou în inimile şi emoţiile cetăţenilor români

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina este unul care are ecou în inimile şi emoţiile cetăţenilor români de pretutindeni, a afirmat vineri, într-un interviu acordat AGERPRES, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble.

‘Ştiu, din discuţiile cu mulţi colegi din Bucureşti, că aceasta nu este doar o invazie de ordin tehnic. Este, de asemenea, o invazie care are ecou în inimile şi emoţiile cetăţenilor români de pretutindeni. Pot vedea că este vorba de un stat totalitar, ca acela de care România a reuşit să se elibereze acum 32 de ani’, a spus diplomatul.

El vorbeşte, în interviu, despre sancţiunile anunţate de Londra în contextul conflictului militar şi despre şansele diplomaţiei în acest moment.

AGERPRES: Premierul britanic a anunţat o serie de sancţiuni pentru Federaţia Rusă, în contextul conflictului Rusia – Ucraina. Puteţi să vorbiţi despre acestea şi despre cât de eficiente vor fi şi dacă va fi nevoie de un al doilea pachet de sancţiuni, în caz că acestea nu sunt destul de eficiente?

Andrew Noble: Am făcut un prim set de sancţiuni, apoi Putin a anexat cele două teritorii separatiste, iar ele erau limitate. Ieri (joi – n.r.) premierul a anunţat un alt set, care are efect în întregul sistem financiar şi care interzice entităţilor ruse să folosească lire sterline în tranzacţiile internaţionale. Suntem în curs de a merge mai departe, să creştem impactul sancţiunilor anunţate ieri. Includ o interdicţie asupra companiilor ruse de stat sau private de a strânge fonduri în Marea Britanie. Avem în vedere excluderea Rusiei din sistemul SWIFT, o să îngheţăm fondurile pentru peste 100 de entităţi şi persoane private, vom interzice Aeroflot din Marea Britanie, alături de alte sancţiuni. Cred că este un pachet consistent.

AGERPRES: Aţi menţionat SWIFT şi, legat de acest lucru, au fost dezbateri în Statele Unite ale Americii şi în Uniunea Europeană, deoarece încă nu au decis să scoată Rusia din acest sistem. Este Marea Britanie hotărâtă să scoată Rusia din sistemul SWIFT?

Andrew Noble: Credem că este important să aducem constrângeri reale asupra abilităţilor guvernului lui Putin de a acţiona şi este clar că excluderea Rusiei din SWIFT este una din aceste măsuri. Ce am făcut este să îl împiedicăm să folosească moneda noastră în tranzacţii internaţionale şi am vrea să vedem măsuri echivalente luate de comunitatea internaţională în întregul său.

AGERPRES: Există anunţuri ale unei eventuale întâlniri între preşedinţii Ucrainei şi Rusiei. Preşedintele Ucrainei, cel puţin, şi-a arătat deschiderea în acest sens. Marea Britanie crede într-o asemenea întâlnire? De fapt, întrebarea mea este dacă diplomaţia mai este încă o cale viabilă în punctul acesta, privind Rusia şi Ucraina?

Andrew Noble: Diplomaţia este mereu o cale viabilă, mai puţin când un agresor decide că vrea să renunţe la diplomaţie şi să folosească violenţa. Asta am văzut în această săptămână. Au existat discuţii programate între secretarul de stat (american – n.r.) Blinken şi ministrul de Externe (rus – n.r.) Lavrov, care ar fi trebuit să aibă loc joi, iar această deschidere diplomatică a fost închisă doar de folosirea flagrantă a violenţei de către Rusia. Diplomaţia este mereu o cale viabilă, dar deschiderea de a folosi diplomaţia în mod serios trebuie să fie evidentă iar, din nefericire, preşedintele Putin are o istorie lungă în care a participat la acţiunile diplomaţiei în timp ce, de fapt, se pregătea de război. Acesta este motivul pentru care ne găsim în acest teribil conflict astăzi.

AGERPRES: În ceea ce priveşte implicarea militară a Marii Britanii, mai ales în România, dumneavoastră fiind ambasador aici, Regatul Unit este pregătit sau doreşte să contribuie din punct de vedere militar în România sau pe Flancul Estic cu trupe sau echipament militar? Germania a trimis personal, Franţa a anunţat că doreşte să conducă un grup de luptă în România. Aveţi mesaje în acest domeniu?

Andrew Noble: Aceste sunt contribuţii gestionate în cadrul NATO, iar guvernul britanic a făcut o ofertă consistentă către NATO, când a mărit numărul de trupe terestre, navale şi aeriene, pentru a contribui la securitatea ţărilor aliate. Vom continua să facem asta. România este unul din locurile în care contribuţia britanică se centrează. Nu vorbim doar de forţe terestre, este vorba şi de echipament naval, aerian, care are ca scop securitatea României şi a alianţei în întregul său.

AGERPRES: Toată lumea se aşteaptă la o criză a refugiaţilor, sperăm că nu, dar, într-o eventuală criză a refugiaţilor, Marea Britanie este dispusă să acorde sprijin financiar?

Andrew Noble: Nu ştim de ce ajutor va fi nevoie. Avem 1.000 de trupe în stand-by, în cazul în care este nevoie să ajutăm la gestionarea unui val de refugiaţi, dar până acum guvernul român nu a făcut solicitări în acest sens, de ajutor de orice fel, cel puţin nu către noi.

AGERPRES: Din ce ştiu, există o comunitate mare de ucraineni în Regatul Unit. Care este mesajul către ei, sau care sunt acţiunile de susţinere a lor, în acest moment?

Andrew Noble: Susţinerea politică pentru ucraineni şi pentru Ucraina este absolută şi are susţinerea completă a premierului şi a tuturor partidelor importante din Regatul Unit, aşa cum s-a văzut în dezbaterile din Parlament, ieri seară. Cetăţenii ucraineni din UK sunt o parte preţioasă a societăţii noastre şi suntem îngrijoraţi alături de ei, legat de faptul că un lider totalitar le-a invadat ţara şi continuă incursiunea militară. Vrem ca această incursiune să se oprească şi vrem ca Ucraina să redevină o ţară a păcii cât de repede se poate.

AGERPRES: Trebuie să vă întreb dacă Marea Britanie analizează cel mai sumbru scenariu al conflictului Rusia – Ucraina. Care este acel scenariu şi care ar fi soluţiile?

Andrew Noble: Nu cred că vreau să vorbesc despre cel mai sumbru scenariu. Cred că este mai bine să gestionăm situaţia din teren şi să ne fie foarte clar că preşedintele Putin intenţionează să invadeze şi să controleze politic Ucraina. Poate acesta nu este cel mai sumbru scenariu, dar este unul sumbru şi în acesta încercăm să fim solidari şi să susţinem guvernul ucrainean şi susţinem ţările vecine Ucrainei să reziste la orice consecinţe ale acestei crize.

AGERPRES: Există, de asemenea, o comunitate mare de ruşi în Marea Britanie. Are Marea Britanie un mesaj pentru ei?

Andrew Noble: Unul dintre lucrurile pe care premierul s-a străduit să le sublinieze a fost că problema noastră nu este cu cetăţenii ruşi. Acesta este o acţiune teribilă de violenţă internaţională a unui mic grup de oameni de la vârf, din Rusia. Dar noi nu credem că preşedintele Putin acţionează cu susţinerea poporului rus, care este ori în Rusia, ori în Marea Britanie – unde sunt parte importantă din societatea şi economia noastre. Deci mesajul către ruşi este: ‘Suferim alături de voi din cauza acestui lider care a suprimat toată opoziţia democratică şi care nu permite nici măcar proteste în oraşele ruse. Vrem să rezistăm la felul în care foloseşte violenţa într-o ţară vecină şi paşnică. Şi vrem să vă bucuraţi de viaţa voastră în UK, unde sunteţi preţuiţi cu adevărat ca persoane’. Evaluăm că este vorba de un grup de persoane, un grup restrâns, care foloseşte în mod strâmb puterea Rusiei împotriva Ucrainei.

AGERPRES: Este Marea Britanie deschisă la discuţii bilaterale cu lideri ruşi, în acest moment?

Andrew Noble: Cred că premierul Johnson a formulat bine ieri când a spus că noi, Marea Britanie, ţările NATO ca întreg, am demonstrat luni de-a rândul că suntem deschişi la diplomaţie. Am avut miniştri britanici la Moscova, să vorbească cu omologii lor. Iar, din nefericire, preşedintele Putin a decis să ignore toate acestea şi să continue acest program al violenţei pe care l-a plănuit acum ceva timp. Iar cinismul simulării sale de a avea negocieri a fost demonstrat când discuţiile Blinken-Lavrov au fost anulate prin invazia Ucrainei.

AGERPRES: Din nou vă întreb, calea diplomaţiei este încă deschisă?

Andrew Noble: Putin a închis calea diplomaţiei. Nu poţi vorbi cu un om care insistă să demilitarizeze şi să de-nazifice o ţară paşnică, ne-nazistă. El nu este deschis la diplomaţie, din păcate, aceasta ne stă în cale. Şi vom vedea apelul Consiliului de Securitate ONU pentru o renunţare imediată la violenţă şi ne aşteptăm ca Rusia să se opună cu veto la o asemenea rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU. Ceea ce cred că demonstrează că marea parte a lumii este în favoarea readucerii păcii şi a returnării trupelor în cazarme sau în ţările de origine, dar Rusia este hotărâtă să ducă un război pentru a suprima acest vecin al său democrat.

AGERPRES: Mai este ceva de adăugat?

Andrew Noble: Singurul lucru pe care îl pot adăuga este că ştiu, din discuţiile cu mulţi colegi din Bucureşti, că aceasta nu este doar o invazie de ordin tehnic. Este, de asemenea, o invazie care are ecou în inimile şi emoţiile cetăţenilor români de pretutindeni. Pot vedea că este vorba de un stat totalitar, ca acela de care România a reuşit să se elibereze acum 32 de ani. Iar amintirile stârnite de Putin, care foloseşte violenţa într-o asemenea manieră, pentru a suprima democraţia şi libertatea, îi fac pe oameni să li se strângă inima. Suntem solidari cu popoarele român, slovac, polonez şi cu toate celelalte ţări de graniţă, aşa cum suntem solidari cu poporul ucrainean.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks