AcasăRo-Mold NEWSINTERVIU Cristina Smolenschi, viceprimar Strășeni – Republica Moldova: Avem nevoie de România,...

INTERVIU Cristina Smolenschi, viceprimar Strășeni – Republica Moldova: Avem nevoie de România, precum și România are nevoie de noi, doar împreună putem să schimbăm lucrurile

In cadrul interviului acordat ecopolitic.ro de Cristina Smolenschi, viceprimar Strășeni, din Republica Moldova, a vorbit despre beneficiile înfrățirii cu localități din România și despre proiectele finanțate prin Departamentul pentru Realatia cu Republica Moldova (DRRM).

Reporter ecopolitic.ro: Să ne spuneți câteva cuvinte despre localitatea Strășeni din Republica Moldova.

Cristina Smolenschi: Municipiul Strășeni este situat în zona de centru a Republicii Moldova, foarte aproape de capitala Chișinău. Avem o populație de 21.500 locuitori, dar în prezent în Republica Moldova are loc recensământul așa că datele mai exacte o să le putem afla spre sfârșitul anului.

În componența municipiului mai avem o localitate rurală, satul Făgureni. Noi încercăm să investim în tot teritoriul municipiului fără a face diferențe.

Avem agenți economici în mai multe tipuri de activitate, în producție, prestări servicii sau alimentație și avem și un parc industrial. Aici există și un incubator de afaceri, avem 6 instituții de educație timpurie, avem o școală de arte, avem gimnazii și licee în care copiii beneficiază de dreptul la educație.

Reporter ecopolitic.ro: Există foarte multe localități de aici înfrățite cu localități din România, ne-ar interesa câteva exemple de beneficii pentru comunitatea dvs.

Cristina Smolenschi: Acordurile de înfrățire reprezintă un model de bună cooperare pentru administrațiile publice locale din Republica Moldova și în cazul nostru al municipiului Strășeni. Avem în prezent în jur de 10 înfrățiri cu mai multe localități din România, atât cu orașe și municipii, cât și comune, avem cu Slănic Moldova, cu Moinești, mai avem cu Bârlad și multe altele în care avem posibilitatea să aplicăm în comun la programele de finanțare ale UE, ținând cont de faptul că România este membru. Contractele de înfrățire ne oferă posibilitatea să ne regăsim ca beneficiar secundar sau final în cadrul unor proiecte de finanțare pe toate sectoarele de investiții, ce țin de infrastructură socială sau stradală, iluminat public. Nu avem încă experiență pe capitolul de apă și canalizare, dar ne dorim foarte mult să aplicăm în cadrul altor programe care urmează să fie lansate pentru România și Republica Moldova.

O a doua latură a contractelor de înfrățire sunt schimburile culturale și cele de educație și susținere suport metodologic. Recent, am avut în vizită o delegație din municipiul Suceava, în cadrul unui proiect de îmbunătățire a sistemului de educație timpurie. A venit o echipă de directori de grădiniță din municipiul Suceava. S-a lucrat și pe partea de documentație metodologică și regulamente interne care sunt într-o instituție publică, s-au uitat și pe organigramă, a fost nu doar un schimb cultural dar a înglobat și analiza aceasta de documentație, de metode de lucru și multe altele.

Ne bucură că schimbul este din ambele părți, pentru că și noi mergem în România pentru a avea ședințe comune sau participăm la evenimente culturale.

Redactor ecopolitic.ro: Spuneați de un exemplu complet, pe care vreau să îl detaliați puțin, mă refer aici la iluminatul public.

Cristina Smolenschi: Avem o experiență bună. În septembrie 2023 a fost inaugurat un proiect pilot demonstrativ care a inclus investiția pe domeniul iluminatului public stradal, în care am desfășurat un proiect cu Urbio în care ne-au schimbat corpurile de iluminat instalând consolele și au introdus posibilitatea de a gestiona de la distanță conectările și deconectările și multe alte programe de soft care ne permit să gestionăm intensitatea luminii, programarea, temperatura sau umiditatea. Este foarte bine pentru că încercăm să aducem tehnologia în localitate și să ușurăm activitatea noastră ca angajați, dar și în beneficiul locuitorilor.

Redactor ecopolitic.ro: Pe lângă aceste beneficii datorate înfrățirii cu localități din România, aș dori să ne spuneți dacă ați avut sau plănuiți să aveți proiecte cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Cristina Smolenschi: E o modalitate prin care ne putem informa de pe pagina oficială a Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, chiar recent am avut o cooperare extraordinară pe subiectul cultural, am primit în Casa Raională de Cultură Strășeni spectacolul Filarmonica Iubirii, cu titlu gratuit, unde locuitorii au avut o seară de teatru. Astfel de proiecte se întâmplă nu doar pe partea culturală sau de infrastructură, aceste activități comune ne ajută să păstrăm conexiunea. Când avem probleme comune este bine să găsim soluții comune.

În februarie am avut posibilitatea să aplicăm la programul Interlink, deschis doar pentru România, dar noi am avut calitatea de co-aplicant, și împreună cu orașul Bârlad, am depus o notă conceptuală pentru a îmbunătăți infrastructura Școlii de Arte. În același timp, cu Moinești și cu Urbio am depus un alt proiect de investiții, pe extinderea iluminatului public stradal.

Sperăm ca în septembrie să fim anunțați cel puțin de un proiect finanțat prin Interlink. Ne ajută foarte mult, pentru că cei din administrația publică locală au nevoie de parteneriate, bugetul local este așa cum este și suntem în căutare permanentă de surse externe cu care să complimentăm și să suplinim bugetul și să realizăm cât mai multe activități.

În același timp, avem acorduri de înfrățire și cooperare nu doar cu administrațiile publice locale din România, dar în premieră, în martie, am avut un acord de colaborare cu Grupul de Acțiune Locală din Galați, adică încercăm să diversificăm actorii nu doar din partea sectorului public, dar și cel din societatea civilă, în care să avem mai multe activități și proiecte să le folosim în beneficiul locuitorilor noștri.

Redactor ecopolitic.ro: În încheiere, un mesaj transmis comunităților din Republica Moldova și România!

Cristina Smolenschi: Transmit mesajul nu doar în numele meu, transmit mesajul din partea doamnei primar Valentina Casian, din partea Consiliului Municipal Strășeni, Republica Moldova are nevoie de România, precum și România are nevoie de noi, doar împreună putem să schimbăm lucrurile, atunci când avem probleme comune trebuie să identificăm soluțiile comune, atunci când ne unim eforturile și depunem maximum de potențial pe care îl avem o să strângem rezultate frumoase. Și asta este cel mai important, atunci când noi ne gândim la beneficiul cetățeanului, la beneficiul nostru comun, pentru că tot ce facem este dedicația noastră, este viitorul nostru și ar trebui să avem grijă de el împreună!

Articolul INTERVIU Cristina Smolenschi, viceprimar Strășeni – Republica Moldova: Avem nevoie de România, precum și România are nevoie de noi, doar împreună putem să schimbăm lucrurile apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks