AcasăRo-Mold NEWSINTERVIU Efim Mardari, primar Meșeni – Republica Moldova: Îmi doresc mult înfrățirile...

INTERVIU Efim Mardari, primar Meșeni – Republica Moldova: Îmi doresc mult înfrățirile fiindcă noi am fost rupți de la neam, de la țară

In cadrul interviului acordat ecopolitic.ro de Efim Mardari, primar Meșeni, din Republica Moldova, a vorbit despre beneficiile înfrățirii cu localități din România și despre proiectele finanțate prin Departamentul pentru Realatia cu Republica Moldova (DRRM).

Redactor ecopolitic.ro: Ce ne puteți spune despre localitatea dumneavoastră Meșeni din Republica Moldova?

Efim Mardari: Localitatea noastră este un sătuc vechi. Administrația primăriei face parte numai dintr-un sat. În acest moment, după datele recensământului, avem 800 de locuitori dintre care în jur de 49-50% sunt plecați la muncă peste hotare. Avem 300 de gospodării casnice. Fiecare gospodărie este conectată la gaz, iar 80% din gospodării sunt aprovizionate cu apă potabilă, dar au posibilitatea să se conecteze toți. Cele care nu s-au conectat sunt probabil case fără gospodar, sau case care au fântâni.

Redactor ecopolitic.ro: Am observat că unele localități din Republica Moldova sunt înfrățite cu localități din România, aveți de gând să faceți înfrățiri, de ce ați avea nevoie pentru acest demers, că am înțeles că localitatea dvs. momentan nu este înfrățită cu nicio localitate din România…

Efim Mardari: Ca și perspectivă, îmi doresc personal mult înfrățirile, mai ales că străbunicul meu a fost primar tot aici în localitate, pe când erau încă “românii”, cum se zice la noi. El a avut de pătimit, a fost deportat pentru că era primar. Așa că îmi doresc mult înfrățirile fiindcă noi am fost rupți de la neam, de la țară. Avem același grai, aceeași cultură și îmi doresc acest lucru fiindcă am o experiență de 12 ani de muncă peste hotare și am fost și în vizite de studiu prin primăriile din România. Prin înfrățire am putea să schimbăm mentalitatea populației, fie prin legături culturale, fie prin schimb de vizite. Cum zicea și bunica, ”moldoveanul până nu vede, el nu crede”. Dacă politicienii, pe moment, nu au tărie de caracter să efectueze unirea, poate o să o facem noi la nivel local.

Redactor ecopolitic.ro: Tot în acest context există un Departament pentru Relația cu Republica Moldova care desfășoară foarte multe proiecte în Republica Moldova. Aveți de gând să lucrați și cu acest department, să găsiți niște variante de finanțare pentru proiecte din localitatea dvs.

Efim Mardari: Noi lucrăm. Chiar vreau să îi mulțumesc Guvernului României fiindcă poate nu se chema Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova înainte, dar totuși din 2011 de când sunt în funcție am fost ajutat de Guvernul României, a fost reparată “Grădinița pentru Copiii” (..) la școala primară a fost făcut un teren de fitness în aer liber, un topogan. Noi trebuie să investim în generația următoare, în educație, dacă nu o să investim o să ajungem să batem pasul pe loc.

Lucrăm și cu Departamentul pentru Relația cu Diaspora, cam slăbuț, recunosc, din lipsă de specialiști. Avem un minus, faptul că suntem o localitate mică și noi trebuie să cooperăm cu vecinii, dar și aici au apărut anumite impedimente politice…..

Lucrăm să mărim debitul de apă potabilă, (..) în rest ne-am străduit ca drumurile să fie reparate, cum v-am și menționat satul este gazificat.

Redactor ecopolitic.ro: În încheiere, dacă puteți să transmiteți un mesaj către România și către Republica Moldova.

Efim Mardari: Un lucru aș transmite pentru amândouă, tuturor neamurilor – Să trăiască ca frații, să se ajute, să fie frați, nu o sa vină nimeni să te ajute, noi singuri trebuie să ne descurcăm. Dacă o să fie înțelegere și ajutor, țara va fi unită, va fi mai puternică, mai dezvoltată. Politicienii trebuie să își lase ambițiile deoparte, noi trebuie să facem să fie bine.

Articolul INTERVIU Efim Mardari, primar Meșeni – Republica Moldova: Îmi doresc mult înfrățirile fiindcă noi am fost rupți de la neam, de la țară apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks