In cadrul interviului acordat ecopolitic.ro de Sergiu Andronachi, primar Cimișlia, din Republica Moldova, a vorbit despre beneficiile înfrățirii cu localități din România și despre proiectele finanțate prin Departamentul pentru Realatia cu Republica Moldova (DRRM).
- Andronachi: Prima dată anul acesta am aplicat și noi cu 2 proiecte la apelul lansat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (..) am procurat 29 de tablete interactive pentru fiecare grupă din grădinițe și pentru acest lucru vrem să mulțumim poporului român.
Redactor ecopolitic.ro: Dacă puteți să ne spuneți câteva cuvinte despre localitatea dumneavoastră.
Sergiu Andronachi: Orașul Cimișlia sau prima atestare a orașului Cimișlia este din 4 iulie 1620. Deci noi recent am împlinit 404 ani. E un oraș cu o populație în de circa 10 mii de locuitori. Domeniul de activitate economică este preponderent agricol. Și avem comerț, adică magazine mai mari, mai mici. Suprafața totală a orașului Cimișlia, în unități administrativ-teritoriale, este de 14.860 de ha.
Noi suntem poziționați la răscrucea a 5 drumuri regionale, naționale și internaționale care trec prin centrul orașului. În afară de municipiul Chișinău și Bălți, noi suntem un ”nod rutier” foarte important și strategic pentru Republica Moldova.
Redactor ecopolitic.ro: Să ne spuneți câteva beneficii ale înfrățirii cu localități din România…
Sergiu Andronachi: Deci orașul Cimișlia este înfrățit cu 5 localități din România. Aceste parteneriate reprezintă un pilon important în dezvoltarea și îmbunătățirea vieții noastre comunitare, oferindu-ne ocazia de a învăța unii de la alții și de a ne sprijini reciproc. Acordurile de înfrățire ne-au permis să colaborăm pe diverse domenii, cum ar fi educația, cultura, infrastructura, dezvoltarea economică.
Din schimburile culturale și educaționale noi am reușit să îmbogățim cunoștințele noastre și experiența tinerilor noștri, să promovăm tradițiile noastre locale. Vreau să menționez faptul că noi am fost cu ansambluri culturale în orașele înfrățite în care am prezentat programul nostru tradițional.
De asemenea, avem înfrățiri și între grădinițe. Grădinița din Cimișlia ”Făt Frumos” este înfrățită cu grădinița din Câmpina. Un exemplu recent de parteneriat de succes a fost implementarea proiectului “Scuarul Recunoștinței” prin care Primăria Municipiului Câmpia Turzii ne-a oferit un grant de 20.000 de euro și noi am avut o contribuție de circa 50.000 de euro și am reușit să amenajăm o zonă în centrul orașului care a fost delăsată de mult timp.
În ceea ce privește relația de înfrățire, noi nu ne bazăm doar să ne dea cineva bani sau să ne ajute financiar. De multe ori, cu primarii și cu specialiștii din primării avem întotdeauna o dezbatere pe anumite probleme. Și ei au de învățat de la noi, dar și noi avem de învățat de la ei, chiar mai mult. Pentru mine este important să avem o conlucrare reciprocă, să fie nu doar ”Domn primar, dă-mi bani că nouă ne trebuie bani”, că nu acesta este scopul unei relații de înfrățire. De asemenea, un alt exemplu este că participăm cu delegații la diverse activități pe care le desfășoară primăriile din România cu care suntem înfrățiți. De asemenea vin și ei la noi. Recent, noi am făcut o invitație primăriilor cu care suntem înfrățiți să participe la hramul localității.
Redactor ecopolitic.ro: Pe lângă zona de beneficii prin înfrățire, ce ne puteți spune despre programele derulate cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.
Sergiu Andronachi: Prima dată anul acesta am aplicat și noi cu 2 proiecte la apelul lansat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (..) am procurat 29 de tablete interactive pentru fiecare grupă din grădinițe și pentru acest lucru vrem să mulțumim poporului român. Este un suport enorm prin care copiii noștrii, ținând cont de era digitalizării în care ne aflăm, să aibă posibilitatea de a învăța sau mai bine spus de a le fi mai ușor educatorilor să le ofere mai multe cunoștințe elevilor.
De asemenea, am câștigat un al doilea proiect, cu privire la o scenă mobilă care ne va fi de folos atunci când organizăm mai multe evenimente culturale, sportive, atât noi cât și consiliul raional. Pentru noi este îmbucurător faptul că o să avem scena noastră, deoarece când organizam aceste evenimente și închiriam scena era destul de costisitor. Așa că acum o să avem scena noastră și vom putea redirecționa acele resurse financiare către un cântăreț sau către alte activități culturale.
Redactor ecopolitic.ro: În încheiere, domnul primar, vă rog să transmiteți un mesaj Republicii Moldova și României.
Sergiu Andronachi: În primul rând, îmi doresc foarte mult ca cetățenii din Republica Moldova să fie conștienți că pe data de 20 octombrie, când va avea loc referendumul cu privire la aderarea la Uniunea Europeană, să voteze pro aderare, să voteze pentru acest pas important spre Uniunea Europeană. Pentru noi ca oraș, vreau să mulțumesc orașelor înfrățite și să subliniez că parteneriatele noastre de înfrățire sunt o sursă de dezvoltare și prosperitate pentru orașul nostru și doar împreună putem realiza lucruri frumoase, mari și putem oferi cetățenilor noștri o viață mai bună!
Articolul INTERVIU Sergiu Andronachi, primar orașul Cimișlia – Republica Moldova: Prima dată anul acesta am aplicat și noi la apelul lansat de DRRM și pentru acest lucru vrem să mulțumim poporului român apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro