In cadrul interviului acordat ecopolitic.ro de Vladislav Cociu, primar Ștefan Vodă, din Republica Moldova, a vorbit despre beneficiile înfrățirii cu localități din România și despre proiectele finanțate prin Departamentul pentru Realatia cu Republica Moldova (DRRM).
Redactor ecopolitic.ro: Ce ne puteți spune despre localitatea Ștefan Vodă?
Vladislav Cociu: Sunt îndrăgostit de orașul Ștefan Vodă, Orașul “ Speranțelor”
De altfel, deci locuiesc oameni cu perspective. Sunt oameni cu un grad înalt intelectual. Este un centru administrativ, avem o origine germană. În 1909 aici a fost un cătun de nemți, a fost o colonie germană și la baza acestui oraș stă acest râuleț pe care l-ați văzut care este în apropierea primăriei. Deci au fost 52 de case populate doar de nemți și foarte puțini cetățeni erau originari să zic așa români și cu timpul odată cu începerea războiului ei au plecat și acest oraș a suferit mai multe schimbări, modificări de nume. Deci, acum suntem purtătorii numelui “Ștefan cel Mare și Sfânt” și suntem mândri de acest lucru.
Redactor ecopolitic.ro: Dacă puteți să îmi spuneți câteva cuvinte legate de beneficiile înfrățirii cu localități din România?
Vladislav Cociu: Vrem să avem cât mai multe înfrățiri, ne dorim cât mai mult să aducem România aici acasă. Avem 6 înfrățiri cu orașe din România. Sunt cele care includ în sine niște perspective de schimb de experiență în mai multe domenii, domeniul cultural, domeniul economic, intermunicipal, și vrem să avem acel schimb de cetățeni între oameni, copii. Pe partea educațională ne dorim ca copii să meargă, să vadă, să descopere România, să cunoască lucruri frumoase și acele lucruri frumoase care s-au realizat în anii precedenți. Drept exemplu am avut o colaborare foarte frumoasă cu cei din Brașov. De asemenea, am avut o colaborare și cu cei din Dâmbovița. Orașul este înfrățit cu un oraș din județul Sibiu, unul din județul Brașov, suntem de asemenea înfrățiți cu orașele Focșani, Roman sau Iași.
Acum am inițiat această procedură de înfrățire cu Bistrița. Domnul primar a fost aici într-o vizită de lucru și ne propunem să dezvoltăm aceste înfrățiri, să avem cât mai multe, pentru că ele aduc beneficii directe cetățenilor noștri. Această experiență frumoasă pe care o are România servește drept “avocat” în procesul de integrare în UE și aceste lucruri, aceste practici sunt foarte importante pentru noi cei din Republica Moldova, să le punem în aplicare și să nu greșim și ar fi bine să învățăm și noi din greșelile altora.
Redactor ecopolitic.ro: Tot în același context, puteți să ne detaliați dacă au fost proiecte sau dacă aveți anumite proiecte prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova?
Vladislav Cociu: Da, avem proiecte frumoase, avem o colaborare extraordinară cu acest departament și chiar le mulțumesc pe această cale pentru că sunt foarte deschiși. Avem un proiect ce ține de extinderea unei alei a clasicilor români de aici la noi și iată cel mai recent proiect este cu județul Bistrița-Năsăud, cu municipiul Bistrița, noi vom avea un proiect de schimb cultural. Acum așteptăm o delegație din Bistrița să vină cu niște activități artistice și urmează și noi să mergem în România cu copiii din localitate. Eu cred că această punte de prietenie, această dezvoltare de relații între cetățeni este foarte importantă.
Noi ne dorim în continuare implementarea unor proiecte europene. Acolo va trebui să avem un partener de nădejde, în special o țară membră a Uniunii Europene, și cine ar fi mai potrivit decât frații noștrii din România.
Redactor ecopolitic.ro: Înainte să vă rog să adresați un mesaj românilor și moldovenilor, aș dori să ne spuneți cum v-a afectat războiul din Ucraina, mai ales că sunteți poziționați destul de aproape de graniță…
Vladislav Cociu: Suntem cel mai apropiat oraș de Odessa și practic orașul nostru este la 5 km de graniță și acest calvar, acest război, s-a răsfrânt direct asupra noastră și noi am stat timp de două luni la punctul de trecere vamal. Am văzut foarte mulți copii disperați, mame, pentru că bărbaților nu li se dădea voie să treacă aici. Și Republica Moldova împreună cu România au dat dovadă de un grad înalt de empatie. Pe această cale vreau să îi mulțumesc statului român pentru că a fost alături de noi și știți că poporul ucrainean apreciază acest gest frumos.
A fost foarte dificil pentru că orașul peste noapte s-a trezit cu un flux enorm de refugiați. Prin orașul nostru au trecut circa 10 mii de refugiați. Și am avut situații când au venit aici și au stat în genunchi pentru a ne mulțumi. Nu s-au așteptat la o asemenea abordare a acestui război și acum avem foarte mulți refugiați care sunt incluși în diverse activități. La etajul 3 avem o sală și vin foarte mulți oameni din statul vecin, copii, noi încercăm să îi învățăm limba română, încercăm să îi învățăm lucruri tradiționale. Pe anumite persoane în etate încercăm să le învățăm să utilizeze tehnologii noi, avem programe de digitalizare să poată să intre într-un program simplu.
Suntem în continuare afectați pentru că orașul Ștefan Vodă își propune să se dezvolte în continuare, noi avem o zonă economică liberă. Recent, a fost construită o fabrică într-un timp record, în 2 ani, a unui agent economic din Elveția, avem fabrică de procesare. Avem un alt rezident care își dezvoltă o altă afacere și totodată, pe timp de război, s-au ridicat câteva blocuri locative aici. Și ne bucură acest lucru pentru că oamenii cred în acest oraș. În continuare suntem în căutare de oportunități ca să putem să ne dezvoltăm din punct de vedere economic și nu numai.
Mesajul nostru este că trăim și simțim românește. Suntem cu sufletul și suntem plăcut surprinși de cum suntem noi primiți în România, cum suntem abordați. Exact același lucru îl facem și noi pentru că fratele este frate și “sângele apă nu se face”. Pe această cale vreau să îi mulțumesc statului român pentru această asistență, această abordare prietenească pe care o are în raport cu noi și vreau să îi mulțumesc pentru implicare, inclusiv și în proiecte de infrastructură.
E timpul să facem noi să creăm acea mare istorie, sper eu să ne regăsim și noi în marea familie europeană, facem eforturi maxime ca să ne apropiem de această țintă. Într-un fel, văd această unire între Republica Moldova și România prin acest instrument și spun un sincer mulțumesc statului român și vreau să continuăm să creăm aceste parteneriate, să fim eligibili în cadrul unor proiecte deja internaționale, să putem să aducem Europa aici acasă la noi și să le demonstrăm oamenilor că și Republica Moldova are capacități administrative și că și noi putem asimila fonduri. Încă odată un sincer mulțumesc și mulțumim România!
Articolul INTERVIU Vladislav Cociu, primar Ștefan Vodă – Republica Moldova: Vrem să avem cât mai multe înfrățiri, ne dorim cât mai mult să aducem România aici acasă; Avem o colaborare extraordinară cu DRRM apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro