Procurorul Ioana Bogdana Albani a afirmat, vineri, la interviul pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), că observă un ‘risc’ prin scoaterea din lege a dispoziţiilor privind detaşarea ofiţerilor de Poliţie judiciară în cadrul Parchetelor.
‘Primele lucruri pe care mi-aş dori să le fac ar fi acelea referitoare la corpul de Poliţie judiciară. Este un lucru care a rămas în urmă şi nu cred că ne putem permitem să îl mai lăsăm în urmă. Văd un risc când în (Legile) 303 şi 304 au fost scoase dispoziţiile referitoare la detaşarea ofiţerilor de Poliţie judiciară în cadrul Parchetelor. Urmează o nouă lege. Îmi exprim teama ca această lege să nu fie poate ceea ce ne-am dori. Direcţia trebuie să aibă acest corp de Poliţie judiciară, asta este clar’, a declarat Albani, la interviul în faţa Comisiei conduse de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
Procurorul a precizat că prima măsură pe care o va lua dacă va ajunge la conducerea DIICOT este aceea de a discuta cu conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru a vedea ce se poate face, cum văd aceştia detaşarea.
‘Anul acesta se vor face 285 şi noi avem 80 de oameni. Nu cred că se aşteaptă nimeni să atingi buluc diferenţa de poliţişti la nivelul Direcţiei. Şi, prin urmare, o altă prioritate este aceea de a stabili dacă numărul deja stabilit de ofiţeri de Poliţie judiciară care ar putea să fie încorporaţi în anul care vine este exact cel care ne trebuie sau pe care chiar îl vom putea realiza. Îmi este teamă că la finalul zilei să se spună: da, aţi avut Poliţia, nu v-aţi luat-o, de muncit, munciţi satisfăcător. Prin urmare, ce vă mai trebuie? Este un lucru pe care nu mi-l doresc. Ne trebuie, pentru că Direcţia poate să facă mai mult’, a spus Ioana Bogdana Albani.
Conform Ministerului Justiţiei, interviul constă în susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care candidează, verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare ale candidatului şi evaluarea aspectelor legate de modul în care candidatul se raportează la valorile profesiei şi ale funcţiei pentru care candidează.
Rezultatele selecţiei vor fi publicate pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei la data de 1 martie, iar propunerile motivate ale ministrului Justiţiei vor fi înaintate Secţiei pentru procurori a CSM la aceeaşi dată, în vederea emiterii avizului consultativ motivat al acesteia.