Preşedintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, a declarat vineri, la Zilele Academice Clujene, că, într-o ţară civilizată, ştiinţa, cultura şi creaţia trebuie să fie întreţinute de stat.
El a explicat, în context, că decidenţii nu pot cere unui for de cercetare fundamentală, precum Academia Română, să prezinte produse finite la sfârşit de an.
‘Academia Română este principalul for de cercetare din România, cel puţin de cercetare fundamentală. Şi asta încerc să-i conving pe cei care votează în Parlament, ce e cercetarea fundamentală. Că ei tot vorbesc de cercetare aplicată. Şi eu trebuie să le spun că nu există cercetare aplicată fără una fundamentală. Ce să aplici?! Mereu mă întreabă care este produsul finit la sfârşit de an? O idee, o inovaţie, o maşină? Şi trebuie să le spun că institutele noastre de matematică, fizică, chimie, care încă mai fac cercetare fundamentală, nu trebuie să producă nimic pac-pac, că o teoremă matematică nu-i pac-pac. Şi nu pot s-o planific. (…) Ştiinţa trebuie întreţinută de stat şi patronată de stat. Statul trebuie să întreţină ştiinţa într-o ţară civilizată, ştiinţa, cultura, creaţia’, a spus Ioan Aurel Pop.
La rândul său, preşedintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, Doru Pamfil, s-a plâns de nivelul scăzut al fondurilor destinate cercetării.
‘Continuăm o lungă tradiţie a Zilelor Academice Clujene, eveniment ajuns la cea de-a 36-a ediţie. Beneficiem de o toamnă frumoasă, ce prevesteşte un sfârşit de an cu rezultate ştiinţifice meritorii. Şi aceasta, în ciuda neplăcerilor cauzate de privaţiunile bugetare şi de schimbarea continuă a cadrului legislativ, realităţi ce transformă managementul cercetării în cursă cu obstacole’, a spus acad. Doru Pamfil.
În Aula Magna a Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca a avut loc, vineri, deschiderea oficială a ‘Zilelor Academice Clujene’, eveniment la care a fost prezent şi preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop.
Evenimentul, aflat acum la a 36-a ediţie, se desfăşoară în perioada septembrie-noiembrie şi cuprinde simpozioane, conferinţe, prezentări ale revistelor institutelor, colocvii şi ateliere, în format fizic şi hibrid, care facilitează schimbul de experienţă între cei peste trei sute de cercetători participanţi şi specialişti din mediul universitar naţional şi internaţional.