Ministerul Sănătăţii a cerut un punct de vedere spitalelor referitor la posibilitatea de a-şi dezvolta circuite separate pentru pacienţii COVID şi non-COVID, a anunţat luni ministrul Ioana Mihăilă.
‘Ministerul Sănătăţii a cerut deja spitalelor un punct de vedere referitor la posibilitatea de a-şi dezvolta circuite separate pentru pacienţi COVID şi non-COVID. Am solicitat direcţiilor de sănătate publică tocmai să ofere asistenţa acestor spitale, astfel încât, cât de repede este posibil, ele să revină la un număr mai mare de paturi non-COVID şi fiecare spital, atunci când poate, să solicite reducerea numărului de paturi COVID şi primirea pacienţilor non-COVID’, a declarat Ioana Mihăilă, la Parlament.
Ministrul a anunţat totodată că luni a primit o solicitare de la Spitalul Foişor pentru primirea pacienţilor non-COVID şi a căzut de acord în acest sens cu şeful DSU, Raed Arafat, să ia în considerare acest aspect.
‘Astăzi am primit o solicitare de la Spitalul Foişor prin care aceştia solicitau tocmai revenirea şi primirea pacienţilor non-COVID în structură. Am avut o discuţie cu domnul Arafat şi am convenit împreună să solicităm Spitalului Foişor tocmai să solicite asistenţă Direcţiei de Sănătate Publică pentru a trece înapoi la forma de spital care îngrijeşte pacienţi non-COVID. (…) Nu ştiu câţi bolnavi de COVID mai sunt la Foişor, dar, conform solicitărilor transmise, există în terapie intensivă un pacient COVID la Foişor’, a precizat Ioana Mihăilă.
Ea a arătat, pe de altă parte, că raportarea oficială va fi actualizată.
‘Pe măsură ce primim clarificările pe care le-am solicitat spitalelor şi direcţiilor de sănătate publică şi pe măsură ce integrăm datele pe care le-am primit – date aferente anului 2020 pe care le-am primit de la INS – vom actualiza inclusiv această raportare oficială pe care o facem. Nu este un proces de investigaţie, este un proces prin care dorim să ameliorăm procedurile, nu dorim să căutăm vinovaţi în spitale, personalul din spitale şi personalul din direcţiile de sănătate publică, mai ales în perioadele de vârf al pandemiei, a fost cel care a reuşit să trateze cât a putut pacienţii. Nu căutăm vinovaţi, căutam să ameliorăm procese şi proceduri, astfel încât raportarea să se facă mai bine de acum înainte’, a explicat ministrul Sănătăţii.
Ioana Mihăilă a amintit că a început şi va continua organizarea de concursuri pentru spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii care acum sunt conduse de manageri interimari.