Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj în cadrul evenimentului organizat de Banca Naţională a României cu prilejul aniversării a 100 de ani de la adoptarea Constituţiei din 1923.
‘Constituţiile, ca set de reguli şi principii fundamentale pentru guvernare, nu sunt niciodată perfecte, ci sunt întotdeauna perfectibile în raport de exigenţele şi provocările din viaţa societăţii. Să nu uităm, însă, că litera şi spiritul legii au fost dintotdeauna menite a se susţine una pe cealaltă. De aceea, apreciez că actualul context grevat de incertitudini şi provocări trebuie să impună un plus de consecvenţă şi rigoare, dar şi conştientizarea importanţei instituţiilor şi principiilor constituţionale, atât în ceea ce priveşte calitatea soluţiilor legislative, cât şi practica bunei guvernări’, spune şeful statului în mesajul prezentat la eveniment de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.
Iohannis afirmă, în orice viziune modernă asupra statului, legea fundamentală este menită să ofere încredere, stabilitate şi predictibilitate întregului sistem instituţional, iar, în acest sens, este important ‘să depăşim tiparele raportării la Constituţie într-un mod abstract şi mult prea general’.
‘În realitate, Constituţia ca instituţie fundamentală emană valoare economică şi principii de acţiune, iar bunul mers al afacerilor, al administraţiei şi al finanţelor unei ţări este în relaţie nemijlocită cu respectarea regulilor instituţionale şi a prevederilor constituţionale. De aceea, o Constituţie solidă, eficientă în a garanta drepturi şi libertăţi, este cheia de boltă pentru un sistem administrativ performant, aflat în slujba cetăţenilor, şi pentru o economie de piaţă liberă şi puternică. Nu putem vorbi despre democraţie sau garantarea de drepturi şi libertăţi fundamentale în afara statului de drept şi a domniei legii’, subliniază şeful statului.
Potrivit acestuia, antreprenoriatul, inovarea sau competitivitatea economică nu pot avea substanţă în lipsa unei economii de piaţă autentice, în care regulile jocului să fie aceleaşi pentru toţi.
‘În efortul nostru comun pentru modernizarea României, legea fundamentală trebuie să reprezinte deopotrivă busolă în direcţiile de dezvoltare, dar şi punct de echilibru în momentele de cumpănă. Am convingerea că celebrarea Constituţiei României Întregite este un bun prilej de a ne reaminti că deciziile responsabile şi politicile economice sănătoase, adaptate contextului pe care îl traversăm, sunt garanţia unui viitor mai bun, pe care avem datoria să îl oferim generaţiilor următoare’, mai transmite Klaus Iohannis.
Şeful statului spune că în contextul actual este nevoie de consolidarea valorilor şi principiilor pe care s-a clădit edificiul constituţional al României moderne.
‘Traversăm o perioadă complicată, cu un context geopolitic şi economic incert, puternic marcat de efectele unor crize suprapuse. Instituţia legii şi ordinea statului de drept sunt vitale pentru protejarea cetăţenilor şi a economiei, iar acţiunea statului trebuie să rămână supusă principiilor şi valorilor constituţionale, să urmărească bunăstarea naţiunii şi să asigure dezvoltarea sustenabilă pe termen lung. Războiul de la graniţele noastre demonstrează, de mai bine de un an, nevoia de întărire a unei ordini internaţionale ancorate profund în valori comune precum libertate, suveranitate şi solidaritate. Acestea îşi dovedesc validitatea mai ales în vremuri tulburi, ca în prezent, când sunt puse la încercare stabilitatea şi sustenabilitatea principiilor şi economiilor noastre’, declară preşedintele Iohannis.
România, ca stat membru al familiei europene, ‘oferă astăzi garanţia fermă a respectării valorilor democratice pe care s-a constituit Uniunea Europeană’, completează el, menţionând că legea fundamentală din 1923 este un document politic emblematic pentru ţara noastră.