AcasăPoliticaIohannis, despre interferenţele în procesul electoral: România a avut o problemă enormă...

Iohannis, despre interferenţele în procesul electoral: România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă

România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, referitor la interferenţele străine în procesul electoral. El a anunţat că va informa membrii Consiliului European şi cu privire la situaţia din România, ca urmare a interferenţelor străine în procesul electoral, cu toate urmările.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că se află la Bruxelles pentru a participa la ultima reuniune din acest an a Consiliului European. ”Tocmai am ieşit dintr-o întâlnire bilaterală cu domnul Preşedinte Costa, cu care am discutat multe teme, priorităţile strategice de pe agenda Uniunii din următoarea perioadă, evident, şi pot să spun că avem o viziune comună cu privire la importanţa rezilienţei şi a unei orientări strategice a Uniunii Europene, pentru a putea gestiona toate provocările pe care le cunoaştem acum şi toate provocările care, cu siguranţă, vor veni şi vor fi din ce în ce mai complexe în următorii ani”, a arătat şeful statului.

Preşedintele a subliniat că este nevoie de o abordare integrată şi de găsirea unor instrumente şi soluţii pentru că oamenii asta aşteaptă de la conducerea Uniunii Europene şi de la conducerile naţionale.

”Am discutat, în acest context, şi despre setul de măsuri şi instrumente pe care trebuie să le dezvoltăm pentru a combate interferenţa malignă a Rusiei în toate procesele care privesc Uniunea Europeană, sigur, în alegeri, în proceduri, în felul în care se creează politicile europene şi politicile naţionale şi pentru a reduce expunerea noastră la aceste atacuri perfide, complexe, hibride”, a arătat preşedintele. El a mai spus că în această după-amiază, vor începe seria de reuniuni cu Summitul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest.

”Vom avea o discuţie despre instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru a stimula integrarea regională, precum şi, sigur, dezvoltarea economică şi socială, dar şi pentru a promova valorile noastre europene. Mâine dimineaţă, când începe reuniunea Consiliului European, vom dezbate teme extrem de importante, cu accent pe Ucraina, Orientul Mijlociu, prevenirea şi răspunsul la crize, la migraţie, procesul de extindere a Uniunii şi, nu este nou, dar este din ce în ce mai relevant, rolul Uniunii Europene în arhitectura globală”, a precizat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai spus că în ceea ce priveşte Ucraina, va reconfirma sprijinul României, pe toate palierele relevante, îndeosebi în ceea ce priveşte nevoile de apărare ale Ucrainei şi cele energetice.

”Se discută mult despre negocierile de pace şi cred că e bine să fim conştienţi că orice negocieri de pace trebuie să respecte anumite principii. În primul rând, nicio iniţiativă internaţională care priveşte pacea în Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina, deci Ucraina trebuie implicată în orice discuţie. În al doilea rând, Uniunea Europeană trebuie să rămână implicată îndeaproape în toate chestiunile care privesc securitatea noastră, a Uniunii Europene”, a subliniat Iohannis.

El a mai afirmat că, în acest context, va accentua şi faptul că Republica Moldova are nevoie, în continuare, de sprijinul nostru pentru a spori rezilienţa şi stabilitatea ţării şi pentru eforturile sale de reformă pe calea sa europeană, inclusiv prin implementarea Planului de Creştere pentru Moldova, aşa se numeşte. ”Vom adopta, mâine, Concluzii ale Consiliului European pe tema sprijinului pentru Republica Moldova pe aceste paliere, inclusiv al securităţii energetice. În ceea ce priveşte Orientul Mijlociu, vom analiza situaţia extrem de îngrijorătoare din întreaga regiune, Israel, Fâşia Gaza, Liban şi, evident, noile evoluţii din Siria. Eu voi pleda pentru o poziţionare coordonată, astfel încât Uniunea Europeană să îşi aducă propria contribuţie la soluţionarea acestor crize”, a spus şeful statului.

Klaus Iohannis a anunţat că va informa membrii Consiliului European şi cu privire la situaţia din România, ca urmare a interferenţelor străine în procesul electoral, cu toate urmările.

”Voi sublinia că acest lucru nu este o ameninţare doar la adresa României, ci la adresa democraţiilor şi a valorilor europene, la modul cel mai general. Toate, repet, toate ţările sunt expuse acestui risc. Este evident, şi voi spune acest lucru şi în reuniune, că este necesară o coordonare eficientă la nivelul întregii Uniuni pe tema combaterii ingerinţelor străine şi a atacurilor hibride din partea Rusiei. Pentru a ne apăra şi pentru a preveni aceste ingerinţe trebuie să adaptăm şi să dezvoltăm de urgenţă instrumente şi mecanisme, nu putem să rămânem doar la nivelul „hai să discutăm cum să rezolvăm”, trebuie mers mult mai departe. Trebuie găsite instrumente concrete, proceduri corecte, mecanismele necesare pentru a ne putea apăra în faţa acestor atacuri”, a spus preşedintele.

Şeful statului a adăugat că, inclusiv la solicitarea noastră, a României, Consiliul European va adopta concluzii pe tema combaterii interferenţelor şi activităţilor hibride ale Rusiei.

”Reiau, aici la Bruxelles, mesajul pe care l-am mai enunţat în aceste zile: România este şi va rămâne o ţară cu o profundă vocaţie europeană şi euroatlantică. România este o ţară stabilă, solidă, o democraţie responsabilă, un stat membru al Uniunii Europene şi un partener de încredere. România este un stat pe care toţi se pot baza. Pare puţin altfel decât ce am spus în fraza anterioară. Realitatea este şi probabil aţi urmărit că a fost recunoscută de partenerii americani, de Germania şi alţii, România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă. Reacţia României a fost una imediată, puternică şi corectă şi de aceea eu sunt foarte încrezător în capacitatea României de a rămâne stabilă, solidă, un partener şi un membru de încredere”, a subliniat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai spus că ”Uniunea Europeană înseamnă valori, principii, libertate, progres, securitate şi prosperitate pentru cetăţenii europeni”.

”Evident că Uniunea Europeană nu este un spaţiu perfect, dar dacă noi nu ne demonstrăm, zi de zi, ataşamentul faţă de interesele şi de valorile comune şi dacă nu ne implicăm pentru a gestiona crizele împreună, atunci nu vom putea construi un viitor mai bun. Iar cetăţenii noştri – fie că vorbim la nivel european sau vorbim strict de România – îşi doresc din partea clasei politice, pe bună dreptate, responsabilitate, atenţie, efort, onestitate şi preocupare reală. Poate că aceasta este lecţia cea mai importantă – sper şi pentru politicienii noştri de acasă – după lecţia dură pe care am primit-o în ultimele săptămâni şi după un an foarte complicat, cu multe alegeri care, în final, a rezolvat unele probleme şi unele le-a amânat pe anul 2025”, a completat el”, a arătat preşedintele.

Articolul Iohannis, despre interferenţele în procesul electoral: România a avut o problemă enormă şi a făcut faţă apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks