Acasă55Iohannis: Este esenţial să acţionăm cu fermitate pentru a combate extremismul, populismul,...

Iohannis: Este esenţial să acţionăm cu fermitate pentru a combate extremismul, populismul, xenofobia, intoleranţa şi naţionalismul nesănătos

România este un susţinător ‘ferm’ al valorilor Consiliului Europei, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis, care a arătat că acestea trebuie menţinute în centrul atenţiei şi este esenţial să se acţioneze cu fermitate împotriva extremismului, populismului, xenofobiei, intoleranţei şi naţionalismului nesănătos.

‘România este un susţinător ferm al valorilor Consiliului Europei, cu precădere al celor privind statul de drept, valori care sunt câteodată supuse unor provocări în unele state membre. Totodată, valorile sale fundamentale – drepturile omului, democraţia şi statul de drept – trebuie menţinute în centrul atenţiei. Pe lângă acestea, agenda de dezbateri a Consiliului Europei trebuie actualizată cu teme de interes pentru cetăţenii europeni. Contextul politic actual din Europa este, din păcate, marcat de ascensiunea extremismului, populismului, xenofobiei, intoleranţei şi naţionalismului nesănătos, precum şi de încercări de a acţiona împotriva valorilor noastre democratice fundamentale. De ce subliniez naţionalism nesănătos – naţionalismul, ca şi sentiment, este, în esenţă, unul pozitiv, dar, dacă este exacerbat şi dus înapoi în secolul XIX sau XVIII, poate să dăuneze grav unei societăţi democratice din secolul XXI. Este esenţial, în acest context, să acţionăm cu fermitate, inclusiv folosind instrumentele Consiliului Europei, pentru a combate toate aceste fenomene care atentează la drepturile omului, atentează la valorile şi principiile democratice din secolul XXI’, a afirmat Iohannis, la Reykjavik.

El a participat marţi şi miercuri, în capitala Islandei, la summitul şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Consiliului Europei.

Potrivit preşedintelui, prin declaraţia politică adoptată la acest summit se reafirmă angajamentul puternic faţă de valorile fundamentale ale Consiliului Europei şi voinţa politică de apărare a valorilor democratice.

‘Facem astăzi un pas important în domeniul protecţiei internaţionale a mediului: am adoptat un document politic, parte a Declaraţiei summitului, care afirmă recunoaşterea, la cel mai înalt nivel politic, a dreptului la un mediu curat, la un mediu sănătos şi durabil ca fiind un drept al omului aflat în strânsă legătură cu alte drepturi ale omului şi cu dreptul internaţional, impulsionarea activităţii Consiliului Europei în materie şi înfiinţarea, în viitor, a unui Comitet pentru mediu şi drepturile omului. Deci, iată, avem chiar o noutate – se recunoaşte la acest nivel, de lideri, că avem cu toţii dreptul la un mediu curat, la un mediu sănătos. Este un pas înainte care mie mi se pare foarte important’, a transmis preşedintele Iohannis.

Şeful statului a menţionat că la summit a fost adoptată şi declaraţia de înfiinţare a unui Registru al Daunelor cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, arătând că aceasta reprezintă o contribuţie a Consiliului Europei la contracararea consecinţelor războiului de agresiune împotriva Kievului.

‘Acest registru constituie un prim pas pentru înfiinţarea unei structuri care să compenseze toate prejudiciile cauzate de război. Reafirmăm astfel angajamentul statelor participante faţă de importanţa realizării obiectivului aducerii în faţa justiţiei internaţionale a persoanelor responsabile pentru planificarea şi comiterea crimei de agresiune împotriva Ucrainei’, a spus şeful statului.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks