Deputatul vrâncean Ion Ştefan (Forţa Dreptei), a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că Guvernul României intenţionează să pună în pauză investiţiile din Programul Naţional de Investiţii (PNI) ‘Anghel Saligny’, în special cele privind înfiinţarea reţelelor de distribuţie a gazelor din UAT-uri, pentru a reuşi să acopere gaura de 20 de miliarde de lei din bugetul naţional.
‘Schimbarea regulilor în timpul jocului, poate duce Vrancea către un nou eşec. După ce noul spital judeţean din Focşani a fost descalificat din lista de finanţare prin PNRR, (…) acum se pare că la orizont va fi aduse în discuţie şi investiţiile din sistemul de distribuţie a gazelor. Vrancea poate pierde acest trend al alocărilor şi acest lucru se datorează în primul rând neimplicării autorităţilor locale. (…) Dacă autorităţile locale nu vor găsi de cuviinţă să se aplece cu mai multă ardoare asupra acestor investiţii, vom ajunge în aceeaşi situaţie de a pierde peste o sută de milioane de euro, ce ar putea finanţa aceste proiecte de distribuţie a gazului natural în localităţile din judeţul Vrancea. Coaliţia de guvernare intenţionează să pună în pauză investiţiile din judeţul Vrancea. Se discută de o gaură de peste 20 de miliarde de lei la bugetul statului şi se pare că investiţiile din judeţul Vrancea vor fi puse în pauză pentru a reuşi să acopere această gaură. Coaliţia de guvernare s-a întâlnit săptămâna trecută şi a decis ca Ordonanţa de Urgenţă 95/2021 prin care s-a aprobat Programul Naţional de Investiţii să suporte modificări, ce ar putea duce la blocare acestor proiecte de investiţii’, a declarat Ion Ştefan.
Deputatul a explicat că aceste schimbări vor afecta unităţile administrativ-teritoriale din toată ţara, dar judeţului Vrancea îi fusese repartizat circa 8% din totalul alocărilor la nivel naţional pentru înfiinţarea reţelelor de distribuţie a reţelelor de gaze, respectiv opt proiecte care vizează 17 comune din judeţ.
Potrivit deputatului Forţa Dreptei, proiectele UAT-urilor privind înfiinţarea unor reţele de distribuţie de gaze ar putea fi întârziate prin imposibilitatea de a semna la timp contractele cu firmele de distribuţie a gazelor, precum de nefinalizarea la timp a magistralei de gaze Ghergheasa – Focşani.
‘Autorităţile locale, primarii din judeţul Vrancea care au proiecte de înfiinţare a reţelelor de gaze prin PNI sunt în situaţia de a realiza nişte cheltuieli ce nu vor mai putea fi niciodată recuperate. (…) Coaliţia de guvernare doreşte să limiteze termenul pentru depunerea documentaţiei pentru semnarea contractelor de finanţare în domeniul distribuţiei gazelor şi au în intenţie ca termenul limită să fie de 1 iunie 2023, fapt ce ar duce la imposibilitatea autorităţilor locale să depună documentaţia pentru semnarea contractelor de finanţare. Iniţial, ordonanţa 95/2001 a permis autorităţilor locale un termen de doi ani pentru realizarea acestor documentaţii. (…) Firmele autorizate pentru realizarea serviciului de distribuţie a gazelor nu participă la licitaţie, pentru faptul că în documentaţie sunt anumite constrângeri, ceea ce duce la neîncheierea acestor contracte de concesiune a serviciului public de distribuţie a gazelor. Noi, în Vrancea, avem şi altă problemă: magistrala de gaze Ghergheasa – Focşani din care sudul judeţului urma să fie conectat. Nerealizarea acestei magistrale va duce la costuri suplimentare. Neimplicarea autorităţilor locale şi a Guvernului în deblocarea acestor chichiţe, va duce la suspendarea investiţiilor de peste 100 de milioane de euro în judeţul Vrancea’, a susţinut Ion Ştefan.
Parlamentarul vrâncean consideră că aceasta reprezintă ‘un tertip pentru a face economii la bugetul de stat’.
‘Va fi foarte greu pentru Guvernul României să găsească o sumă atât de mare pentru a acoperi gaura de 20 de miliarde din buget. Cred că Guvernul a găsit de cuviinţă să taie din investiţii. Şi nu or să vină în faţa cetăţenilor să spună că blochează aceste investiţii, ci vor veni cu tot felul de tertipuri, cu termene care vor bloca posibilitatea accesării acestor proiecte din PNI. Dacă nu se mai semnează contractele, banii rămân în buget, se face o economie la bugetul statului, se va veni ulterior cu o rectificare. Vor găsi posibilităţile de a întregi bugetul naţional prin reducerea acestor cheltuieli cu investiţiile’, a afirmat deputatul Ion Ştefan.
Acesta a mai cerut premierului României, Nicolae Ciucă, aflat, luni, într-o vizită în judeţul Vrancea, să explice autorităţilor locale situaţia creată şi să se implice activ pentru implementarea cu succes a acestor proiecte. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă)