Deputatul USR Stelian Ion consideră că nu este oportună, din punctul său de vedere, posibilitatea reducerii săptămânii de lucru la patru zile, pentru că acest lucru ar însemna’ o decuplare totală’ de trei zile de la activitatea profesională.
‘Cred că acest subiect trebuie discutat foarte atent despre o asemenea posibilitate, pot exista unele avantaje, dar totodată pot exista dezavantaje importante. Părerea mea personală este că nu este oportună o asemenea schimbare, dar nu s-a discutat în partid acest subiect şi subiectul e deschis. Este vorba despre o decuplare totală, o perioadă destul de îndelungată, trei zile, de la activitatea aceasta. E important să ai o anumită cadenţă în activitatea pe are o desfăşori, să ai o continuitate. E o părere personală’, a precizat Ion, întrebat pe această temă.
Repartizarea timpului de lucru de 40 de ore/săptămână se stabileşte prin contractual dintre angajat şi angajator, aceasta putând fi şi de 10 ore/zi, se arată într-o propunere legislativă de modificare a Codului muncii, depusă la Senat.
‘Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore/zi, timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat, şi poate fi de 10 ore/zi, timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederilor Directivei 2003/8d/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene’, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de senatori PNL şi USR. AGERPRES /(A-AS-autor: Sorinel Peneş, editor: Mihai Simionescu)