Vineri, 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă a prăznuit Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza. Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a sfințit, ca în fiecare an, apele Mării Negre. Slujba a fost oficiată în Portul Tomis, loc unde s-au adunat câteva mii de persoane, scrie activenews.ro.
ÎPS Teodosie a aruncat trei cruci în valuri care au fost recuperate de înotători, potrivit Adevărul.
„Sfințirea apei mari la Bobotează semnifică îmbrățișarea lumii întregi de către cel ce a venit la Iordan ca să ne sfințească. Este o sărbătoare cosmică în care îngerii se bucură alături de oameni. Sărbătoarea Botezului este începutul activității Mântuitorului Hristos”, a spus ÎPS Teodosie.
El a arătat că apa este elementul cel mai important pentru viața noastră. Fără ea nu se poate trăi.
„Dacă apa se sfințește ne sfințim și nou care ne adăpăm cu ea. Apa simplă nu ar fi fost folositoare. Apa și Duhul renasc. De n-am avea botezul, nu am avea iertarea păcatelor.”
Această sărbătoare trebuie să ne aducă bucurii deoarece azi ne înnoim, a adăugat arhiepiscopul. „Apa aceasta nu se strică niciodată. Și cea veche de 20 de ani, apă sfințită, e la fel de proaspătă și acum. Aceste daruri sunt darurile Bobotezei”, a mai spus IPS Teodosie, citat de Adevărul.
La rândul său, Patriarhul Daniel a oficiat vineri Sfințirea mare a apei împreună cu Episcopul Qais de Erzurum din Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient și cu Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, transmite Basilica.
„Această mare sărbătoare arată descoperirea Sfintei Treimi. Că Dumnezeu nu este o singurătate veșnică. El este Unul în ființă și întreit în persoane, dar nu o singurătate veșnică, ci o comuniune de iubire veșnică.
De aceea, spre sfârșitul activității Sale mesianice pe pământ, înainte de a se înălța întru slavă la cer, Hristos Domnul a poruncit ucenicilor Săi să meargă să binevestească Evanghelia la toate neamurile și să le boteze în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh.
Aceasta înseamnă că prin botezul în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh noi intrăm în iubirea eternă a Sfintei Treimi.
Deci, prin botez noi suntem afundați în iubirea smerită și milostivă a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh.
Prin botez noi primim, nu doar iertarea păcatelor și încorporarea în Trupul tainic al lui Hristos care este Biserica, ci și începutul unei vieți noi, viața veșnică. Viața veșnică nu este doar viața de după moarte, este viața în comuniune cu Dumnezeu cel veșnic viu.
Prin botez primim arvuna vieții veșnice și încă două daruri mari de tot. Unul este darul înfierii – nu mai suntem robi, ci devenim fii și fiice ale lui Dumnezeu, după har.
Al doilea este darul arvunei învierii din morți: Sfântul Vasile cel Mare ne spune că prin botez obținem și darul înfierii și darul învierii. Mai întâi, învierea sufletului omorât din cauza păcatelor, pe care o primim prin pocăință și apoi pregătirea pentru învierea cea de obște.
Preafericirea Sa a amintit că Sfântul Ioan Gură de Aur explică de ce a zis Tatăl din ceruri la ieșirea lui Hristos: „A zis ca să știi și tu, creștine, că la botezul tău, tainic, Tatăl din ceruri a zis «Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care bine am voit» pentru că nu s-a referit tatăl numai la persoana dumnezeiască a Fiului, ci și la firea lui omenească și în aceste cuvinte a cuprins întreg neamul omenesc care va crede în Hristos”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La Iași, sute de oameni s-au înghesuit ca să ia aghiasmă în curtea Catedralei Mitropolitane Iași, relatează Ziarul Evenimentul.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.
Iată mesajul transmis de IPS Teofan, cu ocazia Botezului Domnului nostru Iisus Hristos:
„Intrăm cu povara anului trecut în anul acesta. Nădăjduim în mila Domnului ca povara să se ușureze, sa mergem mai lin și mai frumos, cu ceva mai multă pace în suflet, mai multa pace în lume. Căci dacă este pace sufletească și pace în familie, din suflet și din familie pacea se răspândește și în jurul nostru. Dumnezeu să aibă grijă de noi. Sa aibă grija de toți cei care sunt astăzi, și acum, în spitale, cei care sunt în războaie, cei care sunt în închisori, cei care poate nu au un braț de lemne pentru soba de acasă. Sa le dăruiască Dumnezeu răbdare. Nouă să ne dăruiască Dumnezeu de asemenea răbdare și putere să înțelegem suferința lumii. S-o ducem pe a noastră și prin rugăciune să purtăm înaintea lui Dumnezeu suferința lumii. Un an binecuvântat. Doamne ajută!”.
Articolul ÎPS Teodosie, de Bobotează: Sfințirea apei mari semnifică îmbrățișarea lumii întregi de către Cel ce a venit la Iordan ca să ne sfințească, este o sărbătoare cosmică în care îngerii se bucură alături de oameni; sărbătoarea Botezului este începutul activității Mântuitorului Hristos căci apa este elementul cel mai important pentru viața noastră, fără ea nu se poate trăi, iar dacă apa se sfințește ne sfințim și noi, care ne adăpăm cu ea pentru că apa și Duhul renasc, de n-am avea botezul, nu am avea iertarea păcatelor apare prima dată în Ecopolitic.