Un număr de 20 de unităţi de învăţământ din judeţul Covasna, reprezentând circa 3% din total, vor funcţiona în acest an fără autorizaţie sanitară, potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar.
Şeful instituţiei, Kiss Imre, a precizat că în realitate ‘situaţia este mai bună decât pe hârtie’, întrucât doar două şcoli gimnaziale din mediul rural nu au grupuri sanitare moderne.
‘În această perioadă cu toţii suntem preocupaţi de redeschiderea şcolilor. Vrem şcoli pregătite din toate punctele de vedere, astfel încât să fie asigurată prezenţa fizică începând din prima zi de şcoală. (…) Şcolile din judeţ, în general, nu se confruntă cu probleme deosebite din punctul de vedere al infrastructurii. Din punctul de vedere al autorizaţiei sanitare de funcţionare sunt 20 de unităţi de învăţământ care deocamdată nu deţin această autorizaţie. Deci sunt 20 de unităţi de învăţământ, şcoli şi grădiniţe, în care este vorba despre 24 de clădiri, iar 85% se află în mediul rural. Cele 20 de unităţi înseamnă 3,3% care nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, însă trebuie să facem o diferenţiere, să analizăm un pic motivul pentru care nu deţin aceste autorizaţii. Vreau să spun că sunt doar două unităţi în care din cauza lipsei grupurilor sanitare interne conforme, aşa cum spunem noi, nu poate fi acordată autorizaţia sanitară de funcţionare’, a declarat pentru AGERPRES Kiss Imre.
El a precizat că este vorba despre Şcoala Gimnazială din Floroaia Mică şi Şcoala Gimnazială din Vâlcele.
‘Deci, aceste două unităţi de învăţământ deocamdată nu au toaletă amenajată, grup sanitar, dar sunt soluţii identificate (…) În aceste unităţi de învăţământ vor fi achiziţionate două containere sanitare şi atunci, dacă reuşim în acest an, înseamnă că la anul nu o să mai vorbim de nicio şcoală în care să nu avem grup sanitar conform. Atunci cu problema asta am terminat’, a adăugat Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Celelalte unităţi de învăţământ neautorizate dispun de dotare modernă, dar fie apa din localitate nu este potabilă, fie nu s-a rezolvat încă problema avizelor necesare.
‘Celelalte clădiri ori sunt nou construite ori reabilitate, dar condiţiile sunt ok, deci absolut performante, au toalete, au apă, au tot ce trebuie, dar administrativ lipseşte hârtia. Cam la o jumătate din cazurile existente vorbim de apă nepotabilă în localitate. Deci, există grup sanitar, toaletă, absolut tot este amenajat în condiţii corespunzătoare, însă din cauza unor infiltraţii în puţul existent sau chiar în reţeaua de apă a localităţii, nu s-a acordat sau a fost reţinută autorizaţia sanitară de funcţionare până când situaţia va fi remediată (…) Aşa cum am spus, sunt două cazuri care, într-adevăr, necesită intervenţie şi neapărat au nevoie de grup sanitar corespunzător, dar în celelalte cazuri sunt alte probleme (…) Acolo unde apa nu este potabilă durează mai mult până la rezolvarea situaţiei, pentru că apa este nepotabilă nu numai la şcoală, ci şi la primărie, la dispensarul medical şi la locuinţele localnicilor’, a declarat şeful Inspectoratului Şcolar.
În situaţia enunţată se află câteva unităţi şcolare din localităţile Micfalău, Micloşoara, Racoşul de Sus, Băţanii Mari, Băţanii Mici, Zăbala, Herculean şi Vârghiş.
Kiss Imre a mai menţionat că în acest an şcolar, 66 de clădiri în care se desfăşoară activităţi de învăţământ nu au autorizaţie la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna.
‘Din cele 400 de clădiri existente, 66 nu deţin autorizaţie ISU. Aceste 66 de clădiri se află în 42 de unităţi de învăţământ. Din păcate, faţă de anii anteriori nu constatăm o ameliorare a situaţiei, pentru că obţinerea autorizaţiei este un proces deosebit de complex, necesită fonduri financiare substanţiale şi durează destul de mult’, a menţionat Kiss Imre.