Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 97 de centimetri, conform măsurătorilor efectuate luni seara de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA), a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.
‘Se continuă refularea apei din lacul de acumulare piscicolă cu trei motopompe de mare capacitate, o motopompă fiind pregătită să intervină în rezerva operativă, iar două motopompe vor interveni la nevoie pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localităţii Roşia Montană (zona locuită). Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 97 cm (faţă de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe) conform măsurătorilor efectuate la ora 18,30 de reprezentanţii SGA’, precizează ISU Alba.
Potrivit sursei citate, în gospodăriile din zona care ar putea fi în pericol de a fi inundată locuiesc 268 persoane, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea şi cinci persoane au fost evacuate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice, respectiv în internatul şcolar de la liceul din Abrud.
La acest moment acţionează în zonă:
*ISU Alba: 13 militari, 2 camioane cu 2 motopompe, 1 microbuz, 2 autoturisme, 1 autospeciale de intervenţie, 1 barcă BP 4;
*ISU Bihor: 2 militari, 1 camion, 1 motopompă;
*ISU Mureş: 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
*ISU Hunedoara: 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
*ISU Cluj: 3 militari, 1 camion, 1 motopompă;
*IJJ Alba: 4 jandarmi cu 2 auto;
*IPJ Alba: 4 poliţişti cu 2 auto;
*SGA: 2 persoane cu 2 auto.
Totodată, au fost constituite patru echipe mixte (ISU, IPJ, IJJ) în vederea informării populaţiei privind importanţa evacuării preventive.
Conform ISU Alba, Consiliul Local pentru Situaţii de Urgenţă Roşia Montană intervine cu un excavator pentru amenajarea unei rampe, în vederea facilitării accesului motopompelor spre profunzimea lacului, deoarece acestea nu vor mai putea face absorbţie, ca urmare a scăderii nivelului apei.
Reprezentanţii ISU au mai informat că, în cursul zilei de luni, angajaţi de la Administraţia Bazinală de Apă Mureş şi de la SGA Alba ‘au monitorizat şi măsurat nivelul apei din lacul de acumulare Tăul Mare, au monitorizat cursul de apa în aval de baraj, au efectuat măsurători topo atât la corpul barajului, cât şi la lacul de acumulare, au efectuat măsurători privind rezistivitatea corpului barajului, consistenţa barajului şi s-a verificat cu un sonar adâncimea apei’.
În urma acestor măsurători se concluzionează faptul că ‘din cei 18 m înălţime din zona turnului de manevră, circa 6 m sunt colmataţi’.
În cursul zilei de marţi, ‘se vor face măsurători batrimetrice pe chiuveta lacului, pentru a stabili cu certitudine gradul de colmatare şi reactualizarea curbelor volumetrice’, mai arată sursa menţionată.
De asemenea, personalul Hidroelectrica Sebeş a verificat, luni, integritatea galeriei de golire, iar angajaţi de la Structura Teritorială pentru Problemele Speciale Alba şi de la MApN au realizat o recunoaştere pentru a identifica soluţii în vederea amplasării motopompelor cât mai aproape de luciul apei, precizează ISU Alba.