AcasăStiri generaleISU Bihor - proiecte: Centru regional de pregătire a pompierilor, eficienţă energetică,...

ISU Bihor – proiecte: Centru regional de pregătire a pompierilor, eficienţă energetică, Dispecerat integrat

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bihor derulează un proiect de peste 5,5 milioane de euro, fonduri europene, pentru înfiinţarea unui Centru regional de pregătire a pompierilor la Marghita.

‘Vrem să devină un centru regional, aşa cum Centrul de la Sântion este pentru pregătirea paramedicilor din nord-vestul ţării. Acest centru la Marghita este practic o completare a cadrului nostru de pregătire. Acolo ne dorim să facem pregătire pe toate liniile profesionale ale pompierilor: stingere incendii, pregătire CBNR, salvare din diferite medii, de la cel acvatic până la clădiri surpate sau prăbuşiri de maluri. Investiţia ar presupune construcţia a două clădiri, una pentru pregătire efectivă, în care se vor face diferite sisteme de aprindere şi stingere a focurilor, în subteran, în cele două etaje, plus acoperiş. Cealaltă clădire va asigura pregătirea teoretică şi cazarea cursanţilor’, a declarat luni, în conferinţă de presă, şeful ISU, generalul Sorin Caba.

Proiectul, ce include şi achiziţia unor diverse echipamente de pregătire pe CBRN, are o valoare de 5,5 milioane de euro, fiind finanţat prin Programul RO-HU şi se află în faza întocmirii documentaţiilor.

Al doilea proiect derulat de pompieri se referă la creşterea eficienţei energetice la sediul Detaşamentului 2 Oradea, în valoare de 1,2 milioane de euro, fiind în fază avansată de proiectare.

Generalul Caba a mai amintit că, în acest an, se va finaliza proiectul strategic derulat de CJ Bihor prin care s-au făcut investiţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă în mediul montan.

Totodată, şeful ISU a declarat că se lucrează la un proiect ce va fi depus spre finanţare şi derulat de Primăria Oradea, pentru realizarea unui Dispecerat integrat al instituţiilor cu atribuţii de intervenţii în urgenţe: ISU, Poliţie, Jandarmerie, SMURD.

‘Pompierii sunt implicaţi atât cu expertiză, cât şi cu soluţii tehnice. Ne dorim ca într-un timp cât mai scurt să putem muta şi dispeceratul nostru, alături de cel al poliţiei şi al jandarmilor, într-o clădire destinată exclusiv acestui scop, de unde se va face gestionarea întregului spectru de activităţi ale acestor instituţii, tot ce înseamnă urgenţe la nivel de judeţ’, a precizat Sorin Caba.

Şeful ISU a afirmat că şefii acestor instituţii s-au întâlnit de mai multe ori cu conducerea primăriei în ultima perioadă, pentru a oferi informaţiile de care era nevoie, proiectul fiind în faza de scriere, urmând să se găsească o sursă de finanţare.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks