Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj au aplicat amenzi în valoare de 124.000 de lei în urma unor controale efectuate la restaurante din judeţ care au organizat petreceri în noaptea de Anul Nou, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Florin Chisim.
Potrivit sursei citate, premergător acestei minivacanţe, angajaţii ISU din cadrul Inspecţiei de Prevenire au desfăşurat controale la operatori economici care au organizat petreceri în noaptea dintre ani şi acţiuni de conştientizare şi informare preventivă la unităţile de cazare, cu accent pe cele din staţiunea montană Rânca.
‘În perioada 29-31 decembrie 2023, au fost controlaţi 17 operatori economici de pe raza judeţului, fiind identificate 45 de nereguli. Acestea au fost sancţionate contravenţional, iar o mare parte dintre deficienţe au fost remediate pe timpul controalelor. S-au aplicat amenzi în cuantum de 124.000 de lei, principalele deficienţe constatate fiind punerea în funcţiune fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, instalaţii electrice utilizate cu defecţiuni sau improvizaţii, blocarea căilor de evacuare cu obiecte sau coşurile de fum neverificate. În ceea ce priveşte avizarea/autorizarea din punct de vedere al securităţii la incendiu, colegii noştri depun eforturi atât pentru identificarea deficienţelor, sancţionarea şi remedierea lor, cât şi pentru a-i sprijini pe administratorii clădirilor care din punct de vedere legal se supun avizării/autorizării să-şi obţină aceste acte administrative care certifică siguranţa la incendiu’, a anunţat Chisim.
Totodată, în perioada 30 decembrie 2023 – 2 ianuarie 2024, ISU Gorj a fost solicitat să intervin la 120 de situaţii de urgenţă, respectiv şase incendii (din care trei izbucnite la locuinţe, unul la un autoturism, unul la o anexă gospodărească şi unul la un copac), patru accidente rutiere, 14 incendii de vegetaţie uscată, o misiune pentru căutare persoană dispărută, opt intervenţii pentru asigurare de măsuri de protecţie specifice, 86 de misiuni pentru acordarea primului ajutor calificat prin echipajele SMURD, iar o situaţie de urgenţă semnalată s-a dovedit a fi o alarmă falsă.
‘Din păcate, au existat şi situaţii de urgenţă tragice, în care două persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere produse pe raza localităţilor Glogova şi Cruşet. În comuna Glogova, un tânăr de doar 20 de ani şi-a pierdut viaţa după ce a intrat cu autoturismul pe care îl conducea într-un gard de beton. Tânărul a rămas încarcerat, iar la sosirea echipajelor noastre de intervenţie nu prezenta semne vitale. S-a intervenit imediat la extragerea din autovehicul şi aplicarea manevrelor de resuscitare, însă, din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva. La fel s-a întâmplat şi în localitatea Cruşet, unde conducătorul auto al unui autoturism a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat în afara părţii carosabile. Din cei trei ocupanţi ai autovehiculului, o persoană de sex feminin, pasageră în autovehicul, a rămas încarcerată, în stare de inconştienţă. Şi în acest caz, eforturile depuse de către colegii noştri au fost în zadar, medicul sosit la faţa locului constatând decesul femeii în vârstă de 60 de ani’, a mai precizat Florin Chisim.
În ceea ce priveşte incendiile, cel mai grav astfel de incident a avut loc în comuna Cătunele, satul Steic, pe 2 ianuarie, fiind necesară intervenţia a patru autospeciale de stingere cu apă şi spumă pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă. Incendiul a fost observat târziu, iar la sosirea echipajelor de intervenţie se manifesta generalizat la acoperişul construcţiei cu posibilitate de propagare şi la construcţiile învecinate. Nu au fost înregistrate victime, însă deşi pompierii au intervenit prompt şi la timp, pagubele materiale sunt însemnate, a mai transmis purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.