Degajările de dioxid de sulf (SO2), care au determinat, miercuri, în municipiul Vulcan, prezenţa în aer a unui miros specific, s-au încadrat în limitele normale, însă persistenţa şi intensitatea acestuia au fost cauzate de condiţiile meteo, în principal de presiunea atmosferică, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara.
Nu au fost înregistrate persoane care să fi solicitat ajutor medical în urma degajărilor în atmosferă a acestui tip de gaz.
Membrii Grupului de Suport Tehnic din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, prezenţi la Paroşeni şi Vulcan, au constatat, pe baza analizelor şi verificărilor efectuate, că în urma procesului tehnologic pentru producerea de energie electrică la Termocentrala Paroşeni, instalaţia de desulfurare a funcţionat la parametrii normali. Astfel, cantitatea de SO2 degajată în atmosferă s-a încadrat în limitele proiectate, fără să pună în pericol mediul sau sănătatea populaţiei, a precizat ISU Hunedoara.
Conducerea Complexului Energetic Valea Jiului, din care face parte Termocentrala Paroşeni, a anunţat că nu s-a produs nicio defecţiune tehnică a instalaţiei de desulfurare.
Totodată, au fost efectuate măsurători specifice cu o autospecială de tip ‘CBRN’ destinată intervenţiei în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice şi radiologice. La ora efectuării măsurătorilor nu a fost înregistrată prezenţa substanţelor toxice în aer.
În continuare, calitatea aerului va fi monitorizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara.
Un miros puternic de sulf a fost resimţit miercuri după-amiază în oraşul Vulcan din Valea Jiului, prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, convocând de urgenţă Grupul de suport tehnic din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a fi luate măsurile care se impun în astfel de cazuri.
Din cauza incidentului, profesorii de la trei şcoli din oraş au decis să întrerupă activitatea didactică, iar 1.300 de elevi au fost îndrumaţi să se deplaseze spre casă.