AcasăStiri generaleITPF Oradea: Falsul şi uzul de fals al documentelor COVID-19 constituie infracţiune

ITPF Oradea: Falsul şi uzul de fals al documentelor COVID-19 constituie infracţiune

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea a atras joi atenţia că falsul şi uzul de fals al documentelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 sau infectarea cu virusul SARS-CoV-2 constituie infracţiune şi se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani.

Potrivit unui comunicat al ITPF Oradea, în ultima perioadă, cu ocazia efectuării controlului privind trecerea frontierei de stat a României, în Punctul Poliţiei de Frontieră din Aeroportul Oradea au fost identificaţi cetăţeni care au prezentat documente asupra cărora există suspiciuni că sunt false/falsificate că au fost infectaţi cu virusul COVID 19.

‘Scopul prezentării unor astfel de documente este acela de a nu se institui măsura carantinării, pentru o perioadă de 14 zile, pentru persoanele în cauză. De la data de 1 iulie a.c., Poliţia de Frontieră are în competenţă verificarea autenticităţii şi valabilităţii certificatelor digitale privind vaccinarea emise de statele UE, testarea sau vindecarea, măsură ce facilitează libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID 19. În cazul în care se constată faptul că certificatul digital nu este valabil şi/sau autentic, respectiv neconform, se semnalează situaţia reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică din punctele de trecere a frontierei în vederea dispunerii de măsuri sanitare,’ se arată în comunicat.

Conducerea ITPF Oradea recomandă tuturor cetăţenilor care, în viitor, intenţionează să călătorească spre România din ţări aflate în zone de risc să se informeze din surse oficiale cu privire la condiţiile de trecere a frontierei de stat, cât şi cele prin care să dovedească situaţia epidemiologică.

‘În final atragem atenţia cetăţenilor cu privire la faptul că falsul şi uzul de fals al documentelor privind vaccinarea sau infectarea cu virusul COVID 19 constituie infracţiune şi se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani’, se menţionează în comunicat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks