Consilierul de stat pentru Politică Externă, Securitate şi Afaceri Strategice al prim-ministrului, Iulian Chifu, a evidenţiat, marţi, susţinerea ţările din NATO şi UE faţă de Ucraina, subliniind că orice ‘pas înapoi’ ar echivala cu o compromitere a principiilor şi valorilor.
Precizările au fost făcute în cadrul Conferinţei internaţionale ‘Gândirea Militară Românească 2022’, cu tema ‘Dinamica arhitecturii de securitate în zona extinsă a Mării Negre, în contextul conflictului din Ucraina şi al noului Concept Strategic NATO’, organizată de Statul Major al Apărări.
‘Toţi aşteptăm şi avem nevoie ca Ucraina să câştige războiul. Este un fapt, este asumat la nivel de secretar general al NATO, la nivelul UE. Ţările cu viziuni similare susţin Ucraina şi nu ar trebui să fie niciun pas înapoi, deoarece acest lucru ar însemna o compromitere a principiilor şi valorilor noastre şi subminarea ordinii bazate pe reguli’, a spus el.
Iulian Chifu a menţionat că Adunarea Generală a ONU a adoptat, luni seară, o rezoluţie referitoare la costurile războiului şi sancţionarea Rusiei ‘pentru crime de război, pentru distrugeri, pentru comportamentul’ din Ucraina.
Totodată, a arătat că populaţia a sprijinit asistenţa acordată Ucrainei şi a suportat costurile generate de creşterea preţului la energie şi de inflaţie.
‘Cetăţenii îşi asumă faptul că trebuie să plătim. Să plătim direct pentru asistenţă în Ucraina, pentru refugiaţi (…) şi costuri generate de creşterea preţului la energie, inflaţie. Şi am reuşit să obţinem susţinerea populaţiei, astfel încât copiii şi nepoţii lor să aibă o viaţă, în care să beneficieze de libertate, democraţie, respectarea drepturilor omului, libertatea de a alege, nu genul de autocraţie pe care Putin o impune poporului său’, a mai spus el.
Potrivit acestuia, trebuie acordată atenţie şi sancţiunilor secundare.
‘Nu putem accepta ca cineva să profite de costurile (…) şi susţinerea populaţiei noastre faţă de războiul din Ucraina şi să facă bani sau să susţină Rusia pentru a evita sancţiunile. Este un aspect foarte important şi sunt destul de sigur că în viitorul previzibil vom vedea evoluţii în acest domeniu. Este o chestiune de dreptate, pentru fiecare dintre noi, inclusiv la nivel internaţional, astfel încât oricine aduce războiul în Europa, aşa cum se întâmplă acum, plăteşte pentru costurile pe care le-a provocat cetăţenilor şi ţărilor noastre’, a subliniat Iulian Chifu.
El a precizat că în Europa există un război pe care ‘nimeni nu îl credea posibil’, dar că trebuie înţeleşi factorii care au dus la apariţia acestuia. Iulian Chifu a adăugat că războiul, dincolo de componenta convenţională, are şi o importantă componentă hibridă, alături de ameninţările referitoare la utilizarea capabilităţilor nucleare. În urma acestui război, a adăugat consilierul, statele pot să vadă cât au investit în ultimii ani în capabilităţile militare, dar şi cum reacţionează economiile naţionale la o situaţie în care este necesară o producţie mai mare de armament şi de muniţie.