AcasăPoliticaIulian Fota: Nu cred că în Europa se va replica modelul Trump

Iulian Fota: Nu cred că în Europa se va replica modelul Trump

Modelul de lider Donald Trump nu poate fi replicat în politica europeană, a declarat luni, pentru Agerpres, fostul consilier prezidențial și analist politic Iulian Fota, care a subliniat că, în prima parte a mandatului noului președinte american, o prioritate va fi transmiterea gestionării războiului din Ucraina către Uniunea Europeană.

Fota îl descrie pe Trump, care preia luni al doilea mandat de președinte, drept un personaj atipic, un ‘showman’.

‘Nu e om politic, nu a fost niciodată într-o demnitate publică, așa cum au fost ceilalți președinți. Este extravagant. Vine din showbiz. Are calități de om de afaceri și de showman’, a afirmat analistul politic.

El prevede că noul mandat Trump marchează o nouă epocă, ‘la intersecția dintre oameni de afaceri cu bani mulți și tehnologie’.

‘Nu cred că în Europa reușim să replicăm modelul Trump în America. Pare să fie doar pentru America. Șansele de universalizare sunt mici, nu sunt vizibile. Nu e precedentul care anunță un proces, ci eu cred că rămâne tot o excepție a istoriei. Tentația autoritară pe care o are vine tot din zona de business. În business ești șef unic, nu e pe bază de democrație. Stilul lui competitiv e din show business’, afirmă specialistul.

Iulian Fota a arătat că în Europa nu avem un ‘Trump’.

‘Nu văd pe nimeni care să semene cu el’, a spus el.

Mai mult, analistul politic este de părere că pe multe teme deschise de Donald Trump ‘cauza e corectă’.

‘Trump vine pe chestiuni corecte strategic și securitar. Bugetele sunt mici în NATO, avem o problemă cu Groenlanda, pentru că e foarte importantă strategic și militar și economic și Danemarca nu o poate proteja singură’, a declarat analistul politic.

În ceea ce privește alocarea a 5% din PIB pentru Apărare în țările aliate, Iulian Fota sugerează că acesta poate fi subiect de negociere.

‘Pe soluții poate mai trebuie discutat. N-o fi 5%, dar dacă problema e corectă trebuie să găsim o soluție. Probabil 3% este soluția. Până în acest moment, Trump nu vine neapărat cu o agendă distructivă’, punctează el.

Fostul consilier prezidențial apreciază că Donald Trump ‘pare să aibă chimie bună’ cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și că ‘nu vrea să vândă Ucraina rușilor’, iar numirile pe care le-a făcut în domeniul Apărării sunt bune.

‘Nu sunt periculoase extravaganțele pe care le vedem’, evaluează Fota.

El a remarcat susținerea acordată mișcării conservatoare europene de către conservatorii americani.

În ceea ce privește discuțiile de pace între Rusia și Ucraina, Iulian Fota nu a exclus un dialog Statele Unite ale Americii – Federația Rusă.

‘Asta a făcut și (Joe – n.r.) Biden. Marile puteri vor avea dialogul lor bilateral departe de ochii presei. (…) Întrebarea e dacă Putin va încerca să îi vină în întâmpinare, să mai reducă din pretenții și dacă nu reduce Putin din pretenții, ce va face Trump? Asta ar însemna să înceapă cu un eșec, ceea ce nu cred îi dă mâna’, spune Iulian Fota.

Legat de viitorul relației România – SUA, analistul politic a arătat că parcursul privind procesul Visa Waiver va fi încheiat, având în vedere faptul că țara noastră se încadrează în parametrii solicitați pentru scutirea de vize a cetățenilor care vor să călătorească în Statele Unite ale Americii.

‘Problema noastră e că noi nu mai investim în America de fapt. România se menține inerțial într-o gândire care era valabilă acum 15 – 20 de ani, care nu mai e valabilă astăzi și care ușor – ușor o să mărească distanța dintre noi și Washington. Problema e mai gravă decât a ne conecta cu domnul Trump. Noi trebuie să căutăm formule și soluții noi de menținere a unei legături între România și America. Niciun partid din România nu cultivă relații cu Statele Unite ale Americii, cu omologi din Statele Unite, fie ei republicani sau democrați. Deci relațiile cu SUA sunt doar la nivel instituțional – MAE, MApN și ceva servicii, cam atât. Nu sunt relații la nivel de partide, nu sunt relații prea multe la nivel de companii mari românești și americane. Relațiile la nivel de societate civilă sunt destul de slăbuțe. România nu cheltuie, cum fac statele baltice și alții, bani la Washington ca să își promoveze imaginea, să își lămurească interesele, temele mari de interes’, a explicat Iulian Fota.

În opinia sa, România ar fi putut fi inclusă în Visa Waiver acum zece ani.

De asemenea, el a arătat că prezența militară americană e rotațională în țara noastră, nu permanentă, ca în Polonia, astfel încât România este ‘într-o categorie inferioară’.

În ceea ce privește situația din regiune, Fota afirmă că există ‘lucruri complicate de lămurit privind Republica Moldova’.

‘Trump va lăsa Ucraina să fie gestionată de UE, că de aceea s-a dus la Paris. Deci Trump s-a dus la Paris să îi spună lui (Emmanuel – n.r.) Macron ‘vedeți cum faceți, voi, europenii – îmi luați Ucraina de pe cap, că nu mă puteți ajuta cu altele – vezi China’. Părerea mea asta e că în primul semestru al acestui an e o temă de interes pe care trebuie să o urmărim – cum vor preda americanii chestiunea securității Ucrainei, ușor-ușor, europenilor și cum o vor prelua europenii’, a mai spus Iulian Fota.

Articolul Iulian Fota: Nu cred că în Europa se va replica modelul Trump apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks