Bruxelles, 29 mar – Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Congresul UDMR, care va avea loc în 28 şi 29 aprilie la Timişoara, va fi unul electoral, în care se va alege preşedintele formaţiunii, după care va urma Consiliul Reprezentanţilor Unionali, a declarat miercuri europarlamentarul UDMR (PPE) Iuliu Winkler.
‘Este un congres electoral. Am luat acum 10 – 12 ani această decizie să avem congrese aşa numit intermediare, deci la patru ani avem congrese electorale şi la jumătatea termenului avem câte un congres neelectoral. Ultimul congres neelectoral a fost acum doi ani la Târgu Mureş, unde am avut ca subiect central politicile de familie şi politicile demografice. Am avut propunerea, spre exemplu, a constituirii unui nou minister, care s-a şi constituit în guvernul de coaliţie, şi anume Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. Acum avem un congres electoral, însă particularitatea UDMR este că la noi Congresul nu alege decât o singură persoană, şi anume preşedintele UDMR, urmând ca după Congres, probabil într-o lună-două, să organizăm acel Consiliu al Reprezentanţilor Unionali, în care preşedintele propune persoana preşedintelui executiv, iar preşedintele executiv propune persoanele vicepreşedinţilor executivi, care sunt vreo şase la număr, pe diverse domenii de activitate. Este o succesiune, nu sunt voturi simultane, este o succesiune, toate voturile acestea sunt nominale, chiar şi atunci dacă este un singur candidat’, a declarat eurodeputatul într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, UDMR nu a renunţat niciodată la mecanismul de selecţie internă.
‘Dacă UDMR trebuie să numească un secretar de stat într-un minister, atunci se întâmplă o chestiune care începe cu nişte candidaturi, apoi ele sunt selecţionate, alea care sunt admisibile sunt anunţate, cei care sunt admişi la selecţie se duc şi stau de vorbă cu o comisie din prezidiul executiv şi acea comisie alege o persoană. Greutate politică este în preşedinţii de organizaţii judeţene şi în acel for, chiar dacă este unul consultativ – Consiliul consultativ al preşedinţilor teritoriali care are un cuvânt de spus extrem de important înainte de orice Congres, înainte de orice decizie’, a explicat Iuliu Winkler.
El a adăugat că pentru UDMR echilibrul este extrem de important.
‘Fiind şi la Timişoara, atunci sigur că ne vom bucura şi de ‘Timişoara, capitală culturală europeană’. De altfel, acesta a fost şi un mic element pentru care noi nu ne-am dus în altă parte, celălalt element fiind acela unui semn despre echilibru şi căutarea permanentă pe care noi o facem pentru echilibru în interiorul organizaţiei pentru că, până la urmă, UDMR, dacă doriţi, este o misiune extraordinar de dificilă, şi a fost întotdeauna în 33 de ani – şi anume să aduci la numitor comun interesele comunităţilor care sunt majoritare la nivel local – cele din secuime în primul rând şi o parte din Bihor – cu cele care sunt comunităţi semnificative, adică acolo unde suntem 30 – 40% demografic vorbind. Deci UDMR-ul nu poate fi împins la o parte, nu poţi să faci un consiliu judeţean, un consiliu local fără UDMR, chiar dacă nu UDMR îl conduce. Dar nu poţi să faci nici la Târgu Mureş, nici la Zalău, nici la Satu Mare, nici la Bihor nu poţi să faci fără UDMR o construcţie politică durabilă. Şi, în fine, a treia categorie – acele comunităţi foarte mici – de trei patru cinci la sută, cum este cea a mea din Hunedoara’, a transmis eurodeputatul.