Acasă55Iuliu Winkler: Matematic, pentru majoritate nu e nevoie de UDMR, dar este...

Iuliu Winkler: Matematic, pentru majoritate nu e nevoie de UDMR, dar este un factor de stabilitate pentru coaliţie

Bruxelles, 29 mar – Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Europarlamentarul UDMR (PPE) Iuliu Winkler a declarat miercuri că, din punct de vedere matematic, nu este nevoie de formaţiunea din care face parte în coaliţia de guvernare, dar UDMR reprezintă un ‘factor esenţial’ foarte important în stabilitatea coaliţiei.

El a amintit că UDMR nu este parte e protocolului privind rotativa guvernamentală, context în care aceasta vizează doar PSD şi PNL.

‘Suntem şi noi de multe ori întrebaţi, UDMR, pe cine schimbă, ce face, cum se raportează la ministere, la alte lucruri. Noi ne raportăm extrem de simplu la acest lucru, şi anume pe baza protocolului. Protocolul se referă la PNL şi PSD şi nu se referă la UDMR. Protocolul a fost semnat de cei doi preşedinţi ai PSD şi PNL, în prezenţa preşedintelui UDMR, dar fără ca noi să semnăm sau să fim oarecum parte în acest protocol’, a declarat Iuliu Winkler într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles.

Potrivit acestuia, o evaluare a miniştrilor se poate decide doar în coaliţia de guvernare.

‘Eu nici nu pot face declaraţii în acest sens sau ce se va întâmpla în coaliţie, pentru că nu sunt membru al echipei de negociere. Noi discutăm în UDMR. (…) Noi nu suntem parte a acestui acord. Este un acord politic semnat de celelalte două formaţiuni, cele mai mari ale guvernării. Noi sprijinim înţelegerea la care au ajuns cele două partide din coaliţie. (…) Nu scrie în protocol nimic despre ministerele UDMR, nu scrie în protocol nimic despre o evaluare generală. (…) Despre viitorul coaliţiei de guvernământ, noi suntem conştienţi de următorul lucru: matematic, pentru majoritate nu este nevoie de UDMR în această coaliţie, însă, pe de altă parte, noi suntem la fel de convinşi de faptul că UDMR este un factor esenţial foarte – foarte important în stabilitatea acestei coaliţii. Coaliţii cu multe procente în Parlament au mai fost în România, care n-au făcut nimic cu aceste procente. Noi acum dorim să participăm sau să contribuim la nişte luni care vin, în care procentele multe din Parlament ale coaliţiei care ne conţine şi pe noi să poată fi convertite în bună guvernare, în acte legislative bune, în reformele înscrise în PNRR, în tot ce avem nevoie’, a transmis eurodeputatul.

El a menţionat că reprezentanţii UDMR se află într-o campanie în care întreabă populaţia, comunitatea, despre părerea pe care o are despre performanţa Uniunii la guvernare şi ce ar trebui să facă în continuare.

‘Asta este în curs acum şi se va termina în următoarele două trei săptămâni, vom trage nişte concluzii, pentru că s-ar putea ca ce facem să nu fie înţeles sau să nu fie destul de vizibil pentru membrii comunităţii. (…) Totdeauna performanţa asta la guvernare este discutabilă şi niciodată nu-i de ajuns. (…) Populaţia nu a spus până acum că nu-i place ce facem, populaţia a spus că ne sprijină. Sunt trei direcţii în care până acum am văzut aceste răspunsuri: 1 – sprijinul pentru participarea la guvernare, 2 – dorinţa de a şti mai mult ce facem, despre actul guvernării. Deci mai multă informare mai multă participare mai multă interacţiune cu membrii comunităţii. Şi 3 – dorinţe specifice’, a adăugat europarlamentarul UDMR.

Iuliu Winkler a arătat, în context, că ‘un subiect fierbinte în întreaga comunitate maghiară’ este legea educaţiei.

‘Noi am propus, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a propus să adoptăm legea învăţământului prin asumarea răspunderii, pentru că acea cavalcadă de amendamente care va veni, cu siguranţă – şi avem experienţa din anul 2014 – o parte dintre acestea vor fi ţintite categoric, şi avem experienţa asta, pentru slăbirea învăţământului în limbile minorităţilor şi în limba maghiară. Deci este clar că vom avea acest lucru şi atunci sigur că orice amendament în învăţământul primar, în învăţământul universitar, în fiecare domeniu, vine să perturbe un echilibru care acum noi consideram că în cele două proiecte de lege există un echilibru pe care noi îl sprijinim. Acolo, în aceste două proiecte de lege, sunt amendamentele noastre. Noi am făcut consultări cu specialişti, cu inspectoratele şcolare, cu directorii de şcoli, cu asociaţiile de părinţi şi profesori şi tot ce trebuie. (…) Dacă Parlamentul României nu poate să spună pe masă în timp util această lege, ea nu se va aplica din septembrie’, a explicat Iuliu Winkler.

Nu în ultimul rând, el a precizat că ‘cel mai proaspăt motiv de nemulţumire’ al fermierilor care sunt revoltaţi este legat de preţul cerealelor.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks