AcasăStiri generaleJudeţul Hunedoara poate beneficia de fonduri în valoare de 510 milioane de...

Judeţul Hunedoara poate beneficia de fonduri în valoare de 510 milioane de euro prin Programul de Tranziţie Justă

Proiectele de dezvoltare locală din judeţul Hunedoara pot beneficia de fonduri europene în valoare de 510 milioane de euro, prin Programul Operaţional de Tranziţie Justă, din aceşti bani 150 de milioane de euro fiind destinaţi Văii Jiului, zona cea mai afectată de reducerea activităţii din minerit, au anunţat joi, la Petroşani, autorităţile judeţene.

Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Fereirra, a fost prezentă joi în Valea Jiului, unde, în cursul dimineţii a vizitat o parte din spaţiile Minei Petrila şi Muzeul salvatorului minier, obiectiv prevăzut să se realizeze pe fonduri atrase prin componenta culturală a Mecanismului pentru Tranziţie Justă.

‘Ce mi se pare special în această regiune este energia. Ca o pasăre Phoenix: din cenuşă, aveţi multe idei, energie, tinerii se implică în comunitate. Cred că, cu adevărat se înscrie în ceea ce vrem să facem la nivel european şi dă un impuls, astfel încât ideile bune, sustenabile, să devină realitate şi să creeze condiţii de viaţă şi de muncă adecvate, într-o zonă afectată de istorie’, a spus comisarul european.

Ea a precizat că se încearcă crearea unor condiţii pentru dezvoltarea unor investiţii care să genereze locuri de muncă, iar tinerii să-şi dorească să rămână în zonă.

‘Zonele de genul acesta au fost identificate la nivel european şi încercăm să creăm condiţii pentru ca un investitor, un investitor implicat în industria verde, un investitor modern să considere că, să vină aici, este cea mai bună alegere. Astfel, prin crearea acestor condiţii, cu bani, cu ajutor, cu ajutor tehnic, aducem o gură proaspătă de oxigen pentru economie şi locuri de muncă bune, astfel încât tinerii să îşi dorească să rămână aici, să stea în ţara lor. Şi asta nu pentru că le-ar fi interzis să plece, ci pentru că decid să rămână pentru a se implica şi pentru calitatea vieţii pe care ar avea-o aici şi probabil nicăieri altundeva. Ne uităm şi vedem un loc minunat’, a adăugat Elisa Fereirra.

La ieşirea din Muzeul salvatorului minier, comisarul european a primit în dar o bucăţică de huilă din ultima tonă de cărbune ce a fost extrasă din Mina Petrila, înainte de închiderea sa, în anul 2015.

Comisarul european s-a întâlnit apoi, la Universitatea Petroşani, cu reprezentanţii mediului de afaceri, ai autorităţilor locale şi judeţene şi cu cei ai mediului universitar.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks