Liderii coaliţiei de guvernare şi premierul sunt zilnic preocupaţi de găsirea de soluţii pentru problemele legate de creşterea preţurilor, a inflaţiei, a facturilor la energie şi gaze, a declarat miercuri vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR.
‘Coaliţia merge bine, sunt doi competitori, că sunt competitori. Erau adversari, ieri-alaltăieri, nu cred că aţi uitat anul 2019, anul 2020, să nu vorbim de anii anteriori, ei au fost competitori, acum sunt parteneri şi rămân competitori pentru 2024. Dar eu la Marcel Ciolacu, şi la Florin Cîţu şi la premierul Ciucă văd o preocupare zilnică să găsim soluţii. Oamenii stau în discuţii cu specialiştii în fiecare zi ore în şir’, a afirmat Kelemen Hunor la postul B1 TV.
Întrebat dacă unii reprezentanţi ai coaliţiei ‘n-ar trebui să tacă’ până când specialiştii vin cu soluţii, liderul UDMR a spus: ‘Nu pot să vă contrazic’.
Potrivit acestuia, este necesară găsirea unor soluţii de temperare a inflaţiei, fiscale, monetare, economice, bugetare, printre acestea numărându-se reducerea preţului la carburanţi.
‘Trebuie găsite soluţii de temperare a inflaţiei – fiscale, monetare, economice, bugetare. Cu o singură măsură nu poţi reduce inflaţia, poţi să o temperezi. Preţul carburanţilor se reflectă în toate produsele şi serviciile, este unul dintre factorii care generează inflaţie şi toată lumea încearcă să tempereze prin reducerea preţului la pompă, la benzină şi la motorină’, a explicat vicepremierul.
Liderul UDMR a precizat totodată că trebuie să fie luată şi măsura plafonării preţului la carburanţi pentru agricultură, la motorină, pentru fermieri, pentru că, în caz contrar, în acest an, ‘preţurile vor exploda’, de la legume, până la grâu, pâine şi produsele alimentare. ‘Dacă se poate, înainte de începerea campaniei agricole de primăvară trebuie găsită o soluţie’, a adăugat el.
Legat de TVA şi CAS, Kelemen Hunor a menţionat că nu s-a discutat deocamdată în coaliţie. ‘Sunt idei bune. În condiţii normale, eu sunt pentru taxe mici. Dar, când vrei să reduci TVA-ul, trebuie să fii conştient că produci o gaură în buget, trebuie să pui banii de undeva’, a precizat el.
În context, vicepremierul a arătat că administraţia centrală nu este supradimensionată, fiind chiar unele ‘ministere depopulate’.