Dezvoltarea durabilă reprezintă o prioritate pentru Executiv şi trebuie să fie o prioritate pentru orice guvern care-şi doreşte creşterea calităţii vieţii pentru generaţiile actuale şi, mai ales, pentru generaţiile viitoare, a declarat viceprim-ministrul Kelemen Hunor.
Vicepremierul a participat, marţi, la Palatul Victoria, la un eveniment cu ocazia semnării acordului de colaborare dintre Guvern, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, şi Asociaţia Coaliţia România Sustenabilă – ‘Parteneriat pentru viitor’.
‘Responsabilitatea unui guvern, responsabilitatea oamenilor politici este atât pentru contemporani, cât şi pentru generaţiile care ne vor urma. Orice aspect al vieţii noastre este legat de dezvoltare durabilă, este o chestiune multidisciplinară. Nu poate o singură instituţie să implementeze o astfel de strategie, nu poate un singur om, de aceea este nevoie de o colaborare interinstituţională. Indiferent unde ne uităm la perspectivele dezvoltării durabile, la orice investiţie ne gândim, la orice schimbare, la orice reformă, la orice modificare trebuie să ţinem cont de resursele naturale existente, cum le vom folosi în aşa fel încât să nu epuizăm toate resursele naturale, cum putem să reducem inechităţile sociale, cum putem elimina toate formele de discriminare şi multe alte aspecte care trebuie avute în vedere’, a declarat Kelemen Hunor, marţi, la Palatul Victoria.
El a adăugat că, fără o educaţie bună, fără o schimbare a mentalităţii şi fără o preocupare zilnică a fiecărui cetăţean este imposibilă implementarea strategiei Agenda 2030 adoptată de ONU.
‘România se află într-o etapă destul de avansată, din 2018, aşa cum spunea şi domnul consilier de stat Borbely, a făcut paşi importanţi, şi, astăzi, prin această colaborare, prin acest parteneriat cu coaliţia pentru ‘România Sustenabilă’ mai facem un pas înainte. Sigur, trebuie să creăm toate instrumentele pentru a implementa şi pentru a monitoriza Strategia pentru Dezvoltare Durabilă şi, prin coaliţia pentru ‘România Sustenabilă’, reuşim să aducem împreună aproximativ 50 de instituţii, 50 de organizaţii reprezentative pentru acest domeniu, din zona privată, din zona societăţii civile şi aşa mai departe şi lista rămâne deschisă. (…) Guvernul României, condus de domnul premier Cîţu susţine această strategie şi avem tot interesul ca în anii care urmează, prin investiţiile, prin schimbările care vor urma, să ţinem cont de cele 17 obiective (asumate prin Agenda 2030 – n.r.) şi toate segmentele, toate obiectivele să fie puse în aplicare ‘, a declarat Kelemen Hunor.
La rândul său, şeful Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, a punctat faptul că în cadrul Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă a fost concepută şi o reţea interinstituţională de implementare a Agendei 2030.
‘Avem un inventar în ce stadiu se află România, nu suntem într-o situaţie prea roză, pentru că avem foarte mulţi indicatori unde avem multe de făcut. Cum le facem? Adunând toate ministerele, instituţii centrale, locale, care pot să ne fi parteneri şi, evident, nu va funcţiona decât, şi eu aşa concep această dezvoltare durabilă, ca o mişcare a societăţii care ne ajută. Cum ne ajută ? Ne ajută, de exemplu, prin această coaliţie care s-a format, cu care o să avem, deja, luni, o primă întâlnire. (…) Şi, un element foarte important, înfiinţăm, de fapt, avem baza legală (…), un Consiliu consultativ. Ce înseamnă acest Consiliu consultativ? Deci, este coaliţia care reprezintă, de fapt, elemente din societatea civilă, acele asociaţii sau companii private (…), care, în momentul de faţă, sunt 50 sau mai mult de 50 de entităţi, dar avem nevoie de ştiinţă, de ceea ce înseamnă mediul academic’, a precizat Laszlo Borbely.
El a mai anunţat că, totodată, va fi elaborat şi un raport care va fi înaintat către Parlament cu activităţile desfăşurate pentru implementarea Agendei 2030.
Nu în ultimul rând, reprezentantul Coaliţiei România Sustenabilă, Dragoş Duţă, a afirmat că parteneriatul cu partea guvernamentală este ‘vital’ pentru tranziţia la ‘economia verde, economia care asigură un mediu sănătos, o societate echitabilă şi prosperă’.
‘Fac un apel cu această ocazie către reprezentanţii mediului guvernamental să implice coaliţia şi membrii săi în toate dezbaterile şi deciziile privind dezvoltarea durabilă din responsabilitatea fiecărui minister şi instituţie guvernamentală. Credem cu tărie că procesul de consultare şi dialogul despre care astăzi avem un document formal este baza oricărei dezvoltări durabile pe termen lung’, a mai spus Duţă.