Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a anunţat, luni, că a propus ca programul de investiţii locale ‘Anghel Saligny’ să se aprobe prin ordonanţă de urgenţă, înainte de rectificarea bugetară, pentru a fi lansat în cursul acestui an.
‘Am propus acest fond de investiţii şi acest program de investiţii. Sunt convins că se va aproba. Propunerea noastră este să se aprobe prin ordonanţă de urgenţă, înainte de rectificare, fiindcă avem nevoie de credite de angajamente ca să putem lansa în acest an, să nu pierdem încă jumătate de an, să putem lansa proiectul ‘Anghel Saligny’ încă în cursul anului 2021′, a precizat Kelemen Hunor, după şedinţa coaliţiei de guvernare.
El a adăugat că amendamentele propuse de preşedintele Senatului, Anca Dragu, ce ţin de mecanismul de control şi monitorizare a proiectelor din acest program sunt în regulă şi vor fi cuprinse în ordonanţa de urgenţă.
‘Cu toate aceste detalii vom veni în momentul în care aceste criterii, care nu sunt în legi, vor fi trecute în ordonanţa de urgenţă. În câteva zile am primit promisiune de la colegii din USR că vor depune în scris aceste amendamente la OUG. Toate modificările propuse de doamna Anca Dragu sunt în regulă, deci nu există o problemă să se monitorizeze, să fie transparenţă. Nimeni nu doreşte altceva decât investiţii eficiente în folosul comunităţilor locale’, a afirmat liderul UDMR.
Întrebat dacă nu există şi un criteriu politic în baza căruia vor fi alocaţi banii comunităţilor locale, vicepremierul a respins o astfel de posibilitate.
‘Nu a existat criteriul politic de la început, oamenii trăiesc în diferite localităţi. Nici de la primar, nici de la cetăţeni nu ceri carnetul de partid când faci o investiţie. Nici când faci autostradă, nici când faci infrastructură rutieră mai mică sau când dezvolţi o localitate nu ceri carnetul de partid de la nimeni. Ar fi o abordare absolut tâmpită. În administraţie, în investiţii nu faci politică, politică faci în alte zone’, a susţinut el.
Kelemen Hunor a explicat că acest program este necesar deoarece sunt peste 22.000 de kilometri de drumuri judeţene şi peste 27.000 de kilometri de drumuri locale nemodernizaţi, 57% din unităţile administrativ-teritoriale nu au canalizare, iar 29% nu au apă.
‘Cei de la USR au cerut câteva zile să mai vină cu nişte modificări, dar noi ai propus acest program de dezvoltare fiindcă există solicitări, există o necesitate de la autorităţile locale, de la UAT-uri, avem peste 22.000 de kilometri drumuri judeţene nemodernizate, peste 27.000 de kilometri drumuri locale, tot aşa nemodernizate, foarte multe UAT-uri – 57% nu au canalizare, 29% nu au apă. Deci, din acest punct de vedere, noi propunem foarte onest o investiţie de şapte ani, de 50 de miliarde de lei. Fiindcă trebuie să aducem aceste UAT-uri, aceste comunităţi, în secolul XXI şi fără investiţii în infrastructura rutieră, în infrastructura de gaze, de canalizare şi de apă nu se poate spune că în aceste UAT-uri oamenii trăiesc în condiţii decente, în condiţiile secolului XXI. De aceea este nevoie de o astfel de investiţie’, a indicat preşedintele UDMR.
El a adăugat că programul a fost redus ‘foarte mult’, urmând să fie depuse proiecte doar pentru investiţii în drumuri, apă şi canalizare.
‘Am redus foarte mult, se pot depune proiecte doar pentru aceste investiţii – drumuri, apă, canalizare, unde avem foarte multe procese de infringement din partea UE şi, bineînţeles, gaze naturale, fiindcă nici 50% din populaţia României nu are acces la gaze naturale, ceea ce în secolul XXI şi cu potenţialul României este inacceptabil’, a încheiat vicepremierul.