Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la Arad, că Guvernul lucrează la o ordonanţă de urgenţă care ar permite ca Ministerul Finanţelor să controleze bugetele locale, ceea ce în opinia sa ar fi ‘inacceptabil’.
Kelemen Hunor a susţinut, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul UDMR Arad, că se pregăteşte un act normativ ‘care pune autorităţile locale într-o situaţie absolut inacceptabilă’.
‘Ceea ce nu a fost introdus în proiectul de lege cu care a venit Guvernul în faţa Parlamentului se doreşte să fie introdus într-o ordonanţă de urgenţă. Autorităţile publice deocamdată tac, nici nu ştiu dacă ştiu acest lucru, deci un control direct de la Ministerul de Finanţe spre autorităţile locale, asupra bugetului autorităţilor locale. Nu se poate accepta aşa ceva. Văd că soluţiile sunt căutate acolo unde nu vei găsi soluţii pentru a acoperi acest deficit şi acolo unde ar trebui să cauţi soluţii pur şi simplu nu ai curaj sau nu ai viziune să umbli’, a afirmat liderul UDMR.
El s-a declarat ‘îngrijorat’ de datoria publică a României, pe de o parte, şi de deficitul bugetar ‘care creşte în fiecare lună’, pe de altă parte.
‘Am văzut acele stenograme care au apărut în spaţiul public şi aşteptăm confirmarea, pentru că nu este de acceptat să nu se confirme sau să se infirme aşa ceva în câteva zile. Spunea ministrul de Finanţe că în septembrie deficitul a mai crescut cu 0,5% din GDP (PIB – n.r.) fiindcă încasările au fost mai mici cu 7,5 miliarde în septembrie decât era prevăzut, asta înseamnă cu 15% mai puţin decât era prevăzut. Nimeni nu spune nimic, nimeni nu spune că este adevărat, nu spune că nu este adevărat. Vorbim de bugetul României, vorbim de bani publici, şi este inacceptabil să nu existe o reacţie după ce a apărut în presă’, a spus Kelemen Hunor.
Preşedintele UDMR consideră că ‘dacă nu găseşte Ministerul de Finanţe o soluţie la această problemă şi nu reuşeşte să colecteze banii spre buget, atunci trebuie să mergem spre pieţe, trebuie să căutăm finanţare pentru deficitul bugetar’.
‘Astăzi nu neapărat deficitul este cea mai mare problemă, ci creşterea datoriei publice, care a ajuns la 54 – 55% şi se apropie de 60%. Dacă va ajunge la 60%, România va avea o problemă de finanţare a deficitului bugetar, şi acesta este lucrul cel mai îngrijorător în acest moment’, a adăugat liderul UDMR.
El a mai spus că asumarea răspunderii în faţa Parlamentului pe pachetul de măsuri ‘rezolvă doar parţial anumite probleme, nu rezolvă în totalitate şi nu rezolvă în acest an, pentru că marea majoritate a măsurilor prevăzute acolo sunt pentru anul viitor’.
Kelemen Hunor a mai declarat că taxa de solidaritate ar fi trebuit adoptată încă de anul trecut, când a fost propusă de UDMR, dar se întreabă ‘de ce instituţiile financiare nebancare nu au fost incluse’.
‘Instituţiile financiare nebancare care dau împrumut cu o dobândă uriaşă, trebuie să plăteşti săptămânal dobânda, au scăpat. Este o cămătărie legalizată cu dobânzi uriaşe’, a afirmat preşedintele UDMR.
Kelemen Hunor este prezent în Arad pentru a participa la manifestările prin care sunt comemoraţi cei 13 generali din armata revoluţionară maghiară ucişi în oraş la sfârşitul Revoluţiei de la 1848-1849. AGERPRES / (A – autor: Marian Buga, editor: Marius Frăţilă)