AcasăPolitica„Kimberly Cheatle a fost obligată să se prezinte în fața Congresului și...

„Kimberly Cheatle a fost obligată să se prezinte în fața Congresului și să răspundă pentru greșelile comise de serviciul secret în timpul discursului lui Trump, greșeli ce l-ar fi putut costa viața. În schimb, în România, deși se vorbește de luni bune de activitățile ilegale ale lui Florian Coldea, fost director adjunct al SRI, încă nu s-a făcut vreo comisie de anchetă în Parlament sau la nivelul SRI pentru a fi judecate faptele „generalului negru”. Probabil că trebuie să așteptăm să se ajungă la o tragedie evidentă până să avem o audiere în Parlament… Sau poate că vedem diferența de respect față de instituțiile statului, lucru inacceptabil în SUA. Acolo nu se trece peste deciziile Congresului!”, spune jurnalista Iosefina Pascal

Jurnalista de investigaţii Iosefina Pascal a urmărit integral audierile din Congresului SUA, prezentând în emisiunea sa, „Scamatoriile Iosefinei”, difuzată la Radio Gold FM, concluziile acestei ședințe. Kimberly Cheatle, directorul Secret Service din SUA, a fost timp de peste 30 de ani cadru activ al acestui serviciu, ulterior angajându-se la o multinațională implicată în comerțul de băuturi răcoritoare și revenind mai târziu la Secrete Service. În timpul audierilor din Congres, Kimberly Cheatle a avut o serie de derapaje, greu de înțeles și de conceput având în vedere responsabilitatea pe care o poartă ocupând funcția de șefă a Secret Service, scrie solidnews.ro.

Jurnalista Iosefina Pascal a făcut o paralelă între sistemul american și cel din România. Doamna Cheatle a fost obligată să se prezinte în fața Congresului și să răspundă pentru greșelile comise de serviciul secret în timpul discursului lui Trump, greșeli ce l-ar fi putut costa viața. În schimb, în România, deși se vorbește de luni bune de activitățile ilegale ale lui Florian Coldea, fost director adjunct al SRI, încă nu s-a făcut vreo comisie de anchetă în Parlament sau la nivelul SRI pentru a fi judecate faptele „generalului negru”. „Probabil că trebuie să așteptăm să se ajungă la o tragedie evidentă până să avem o audiere în Parlament… Sau poate că vedem diferența de respect față de instituțiile statului, lucru inacceptabil în SUA. Acolo nu se trece peste deciziile Congresului!”, a remarcat Iosefina. În SUA există și pedepse penale dacă cei audiați mint în Congres, spre deosebire de România, unde astfel de comportamente și devieri, minciuni sau eschivări, sunt la ordinea zilei.

La audierile din Congresul american au fost prezenți membri ai ambelor tabere, atât din partea republicanilor, cât și din partea democraților. Iosefina Pascal a reamintit că Secret Service se află în subordinea DHS (Department of Homeland Security), condus de Alejandro Mayorkas, acesta fiind coordonat de vicepreședintele SUA, Kamala Harris. Conducerea DHS este favorabilă puterii căreia i se subordonează; cu toate acestea, ambele tabere au avut reprezentanți în cadrul acestei comisii, care au adresat întrebări foarte importante cu privire la modul în care Secret Service a gestionat evenimentele dinaintea tentativei de asasinat, tentativa în sine și evenimentele de după, acestea reprezentând punctele „nevralgice” ale audierii. Cheatle și Mayorkas au aruncat vina de la unul la altul atunci când au fost întrebați de refuzul de a crește numărul de agenți aflați în dispozitiv pentru protecția lui Donald Trump. Secret Service-ul are 8.000 de angajați și un buget de 3 miliarde de dolari, dar Cheatle susține că instituția nu are suficiente fonduri pentru a proteja demnitarii din SUA sau pentru a suplimenta resursa umană și tehnică.

Kimberly Cheatle a declarat că lunetiștii Secret Service nu se pot urca pe acoperișuri înclinate și că preferă să stea pe acoperișuri plane. Se pare că agenții Secret Service nu sunt departe de „performanțele” ofițerilor SIAS, care au demonstrat în cazul de la Onești că nu sunt în stare să neutralizeze un atacator de la distanță și nici nu știu să facă coborârea în rapel. Dacă aceasta este realitatea, înseamnă că Secrete Service-ul se află la un nivel absolut execrabil, a observat jurnalista. Este absolut șocant faptul că un individ ce purta asupra lui o armă într-o valiză de dimensiuni considerabile nu a fost sesizat de agenți, fiind lăsat complet liber să circule în perimetru, să-și pregătească instrumentele și să tragă. Kimberly Cheatle nu a putut să justifice lipsa de vigilență a ofițerilor Secret Service și a pasat răspunderea către FBI, care a demarat o anchetă în această privință. Cheatle a fost criticată și pentru lipsa de transparență și de comunicare a serviciului pe care îl coordonează, pentru că nu s-a ținut nicio conferință de presă de la momentul atentatului și până acum. Iosefina Pascal a evidențiat că există suspiciuni de complicitate și că Secret Service a fost distrus sub conducerea lui Cheatle. Agenții trimiși la fața locului ar fi fost opriți din a executa ordinele firești pentru a-l apăra pe Trump.

Articolul „Kimberly Cheatle a fost obligată să se prezinte în fața Congresului și să răspundă pentru greșelile comise de serviciul secret în timpul discursului lui Trump, greșeli ce l-ar fi putut costa viața. În schimb, în România, deși se vorbește de luni bune de activitățile ilegale ale lui Florian Coldea, fost director adjunct al SRI, încă nu s-a făcut vreo comisie de anchetă în Parlament sau la nivelul SRI pentru a fi judecate faptele „generalului negru”. Probabil că trebuie să așteptăm să se ajungă la o tragedie evidentă până să avem o audiere în Parlament… Sau poate că vedem diferența de respect față de instituțiile statului, lucru inacceptabil în SUA. Acolo nu se trece peste deciziile Congresului!”, spune jurnalista Iosefina Pascal apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks