AcasăPolitica„La Congresul PPE, Iohannis şi PNL speră să-şi aranjeze ploile; în mintea...

„La Congresul PPE, Iohannis şi PNL speră să-şi aranjeze ploile; în mintea lui de combinator, Iohannis gândește că, având atâta ștăbime în curtea lui, respectivii îi vor promite, între o chiftea și o sarma, firmanul la care tânjește”, spune jurnalistul Octavian Ştireanu

„Se arată pricina cu organizarea acestui congres PPE la București. Atât Iohannis, cât și liberalii vor să-și aranjeze ploile. Fiecare cu interesele proprii. Primul vrea o sinecură la nivel internațional. PNL vrea să tranșeze rivalitățile pentru candidatura la europarlamentare cu arbitrajul venit de la Bruxelles”, scrie, în Cotidianul, jurnalistul Octavian Ştireanu.

„Iohannis lucrează la două capete. Pe de o parte, s-a autopropus la șefia NATO. Pe de altă parte, trage sforile pentru o funcție în conducerea UE. Aranjor vechi, antrenat în meditații și afaceri imobiliare, Iohannis stă în spate și manevrează prin alții. Cum a făcut și în cazul vilei aflată în renovare la secret. Propunerea pentru șefia NATO „a făcut-o România”, nu se știe exact cine. Dacă nu iese varianta cu NATO, Iohannis va da din umeri, nu și-a șifonat paltonul pe capotă. Nu el a făcut propunerea și nici gura nu-i miroase.
Pentru o funcție în UE, Iohannis aproape că s-a autopropus în public. Acum o lună, la Strasbourg, el a bătut șaua ca să priceapă iapa. Într-o conferință comună de presă cu președinta PE, Roberta Metsola, Iohannis a spus, ca din senin, că „ar fi inadmisibil ca nicio poziţie (de conducere în UE) să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea din Est. Cred că în 2019 s-a greşit. Ar fi bine pentru Uniune să se înţeleagă că alegerea acestui leadership trebuie să se facă şi ţinând cont de criteriul regional”, spunea el chiar în fieful UE.

Conform planului ticluit probabil mai demult, Iohannis i-a împins pe liberali să organizeze congresul PPE taman în această perioadă. Pe banii PNL? Ai președinției? Ai Guvernului? Cu ce sunt obligați contribuabilii români să suporte costurile unui partid politic? E o sindrofie scumpă, la care participă peste 2.000 de musafiri.
În mintea lui de combinator, Iohannis gândește că, având atâta ștăbime în curtea lui, respectivii îi vor promite între o chiftea și o sarma firmanul la care tânjește. Bașca o funcție politică în PPE! Aranjând congresul din vreme, Iohannis speră să-i pună pe șefii europeni într-o situație fără ieșire. Crede că aceștia sunt la mâna lui. Este ca și cum ai invita un doctor acasă la masă și, dacă tot a venit, l-ai pune să-ți facă și-o clismă, că doar nu te poate refuza…

Cam acesta este modul de gândire al unui personaj arogant, preocupat exclusiv de bunăstarea proprie, cu popularitate la genunchiul broaștei, analfabet funcțional în materie de democrație și care, în timpul mandatelor sale, n-a făcut decât să irosească un deceniu din istoria contemporană a țării.

Penibilitatea cu care Iohannis forțează lucrurile e pe cale să transforme congresul PPE într-un fel de sindrofie anume făcută să-i rezolve lui un viitor luxuriant. Dacă va reuși să obțină ce-și dorește, nu va fi un motiv de mândrie pentru România. Țara noastră are destui oameni de reală valoare care pot fi cu adevărat de folos proiectului european în lumea convulsionată de astăzi. Cu Iohannis rătăcit prin cine știe ce birouri pe la Bruxelles, nimeni nu va avea de câștigat nimic. Iar România va fi etichetată din nou pe nedrept după prestația acestui politician leneș și submediocru.

Nici liberalii nu stau degeaba. E mare fierbere pentru stabilirea candidaților la europarlamentare. Cei mai isteți au lucrat de la distanță, conform cunoscutei rețete „așa a zis Bruselul”. L-au frăgezit pe Manfred Weber, președintele PPE, să zică două vorbe despre ei când va ajunge la București.

Nu se știe care este tariful pentru lobby la șefii de prin UE. Cert este că Weber a avut o prestație de lobbyst, nu de lider politic neutru. În conferința comună de presă cu Nicolae Ciucă, liderul PPE a afirmat că „România trebuie să pună oameni competenți în PE” și i-a dat ca exemplu doar pe Rareș Bogdan și pe Siegfried Mureșan: „Vreau să îl menționez pe Rareș Bogdan…când interesele României sunt afectate, el ridică mâna și le apără. Aș vrea să îl menționez și pe Siegfried Mureșan…A fost raportorul principal pentru planul de reziliență al României, a reușit să aducă 30 de miliarde de euro (!)”.
Aprecierile lui Weber la adresa celor doi ar fi ridicole dacă n-ar fi mincinoase. A spune că Siegfrid Mureșan „a adus 30 miliarde de euro” prin PNRR este de domeniul absurdului. Acest cetățean face parte din categoria „nici eu nu mai știu câți suntem”. N-a avut niciodată CV-ul postat pe site-ul UE. Cert este că și-a început misiunea în fragedă pruncie pe la Berlin și de vreun sfert de veac bănănăie prin tot felul de instituții europene.
Iar a spune despre Rolex Bogdan că întotdeauna „a ridicat mâna ca să apere interesele țării” este o exagerare vecină cu minciuna.

Cert este că, datorită acestor nominalizări, cei doi s-au scos. Dl. Weber e liber să spună orice despre oricine. Pentru domnia sa activitatea de lobby este legală. Dar o documentare bazată doar pe notițele pe care i le-au dat cei în cauză riscă să-l penibilizeze.

Că lucrurile pentru cei doi erau aranjate rezultă și din micul detaliu că, la sosirea în curtea sediului PNL, Weber a fost întâmpinat fix de cei în cauză. Eternul și fascinantul Bușoi a ratat momentul, s-a fâțâit prin spatele lor, dar n-a fost primit în grup. Însă n-a ratat poza de la plecare unde, ca de obicei, s-a fixat central, între Ciucă și Weber. Dar nu se știe dacă-i va suficient să încapă pe lista eligibililor.

PNL ar fi vrut să anunțe en fanfare lista candidaților comuni la acest congres, dar, conform site-ului romania.europalibera.org/, cel care le-a încurcat planurile este Dan Voiculescu. Ca de obicei, patronul Antenelor condiționează susținerea mediatică a coaliției de niște posturi pentru oameni săi. Deocamdată, pentru europarlamentare, pretinde locuri eligibile pentru Maria Grapini, Sabina Iosub și Lavinia Șandru. PSD o acceptă pe porția sa doar pe Grapini, celelalte două ar urma să intre pe locurile PNL. Dar PNL nu este de acord și discuțiile s-au blocat.

De la liberali, deocamdată doar Adina Vălean (conform tranzacției vechi, de retragere a lui Crin Antonescu din politică în schimbul menținerii ei pe listă), Siegfrid Mureșan și Rolex Bogdan și-au văzut sacii în căruță. Pentru restul de locuri eligibile se bat între alții fascinantul Bușoi (cu conturile sale), Blaga (pentru rostirea adâncă „ori se rupe hamul, ori moare calul”) și Dan Motreanu (omul libelulă, așezat în tăcere numai pe creasta valurilor de 27 de ani încoace)”, scrie Ştireanu.

Articolul „La Congresul PPE, Iohannis şi PNL speră să-şi aranjeze ploile; în mintea lui de combinator, Iohannis gândește că, având atâta ștăbime în curtea lui, respectivii îi vor promite, între o chiftea și o sarma, firmanul la care tânjește”, spune jurnalistul Octavian Ştireanu apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks