AcasăStiri generaleLa Săftica a fost amenajat primul centru pentru sprijinirea investigării abuzurilor împotriva...

La Săftica a fost amenajat primul centru pentru sprijinirea investigării abuzurilor împotriva copiilor

Primul centru multidisciplinar din România pentru sprijinirea investigării abuzurilor împotriva copiilor a fost amenajat la Săftica, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, anunţă Asociaţia ‘Zi de Bine’, unde membru fondator este fosta jurnalistă Melania Medeleanu.

În total, cinci instituţii s-au alăturat proiectului #LocDeAdevăr, demarat de Asociaţia pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale şi Asociaţia ‘Zi de Bine’: Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, Consiliul Judeţean Ilfov, DGASPC Ilfov, Centrul Naţional pentru Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog şi Asociaţia Institutul pentru Studiul şi Tratamentul Traumei.

Noul centru de referinţă va permite specializarea unei echipe de profesionişti pregătiţi să utilizeze instrumente ştiinţifice corelate cu cele mai actuale standarde internaţionale pentru investigarea diverselor abuzuri la care este supus un copil-victimă.

Conform unui comunicat al Asociaţiei ‘Zi de Bine’, funcţionarea acestui spaţiu multidisciplinar, alcătuit din camera de audiere, sală pentru asistenţă, cabinet medical şi zonă de asistare socială şi terapeutică, va fi coordonată de prim-procurorul judeţului Ilfov şi un grup consultativ din care face parte câte un reprezentant al fiecărei instituţii implicate în proiect.

Toate procedurile operaţionale vor avea în centru interesul copilului pentru stabilirea adevărului şi asistarea sa medico-terapeutică.

În plus, cabinetul de examinare medicală va avea în dotare primul colposcop forenzic din România, un instrument care va permite obţinerea de probe ştiinţifice, prin evidenţierea şi documentarea în imagini chiar şi a celor mai mici leziuni de pe corp.

Costurile administrative şi de personal vor fi suportate de Consiliul Judeţean Ilfov, instituţia care a şi pus la dispoziţie spaţiul necesar amenajării şi funcţionării centrului integrat pentru sprijinirea investigării violenţei împotriva copiilor.

‘Am pregătit un draft de ordin comun prin care să valorificăm imediat acest spaţiu modern pentru toate investigaţiile în care sunt implicaţi copiii’, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, Răzvan Tomoiu.

Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect a fost de 55.000 euro şi a fost oferit de partenerii strategici ai Asociaţiei ‘Zi de Bine’, Lidl România, Grupul E.ON România şi UniCredit Bank.

‘Prin proiectul #LocDeAdevăr, respectiv #LocDeBine, am arătat că se pot face investigaţii judiciare centrate pe interesul copiilor, iar rezultatele sunt mai mult decât o nouă infrastructură. În jurul acestor spaţii s-a format deja o masă critică de profesionişti din justiţie care au devenit conştienţi de mecanismele prin care trauma influenţează gândirea şi comportamentul unui copil şi sunt astfel mai pregătiţi să obţină mărturii şi alte probe relevante în dosarele de violenţă’, au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei ‘Zi de Bine’.

‘În acest proiect nu inovăm, ci adaptăm instrumente şi metode care şi-au dovedit eficienţa peste tot în lume, din SUA şi Europa de Vest, până în Coreea de Sud. Noi credem că ştiinţa în slujba justiţiei protejează un copil-victimă şi, dincolo de aflarea adevărului, îl ajută să-şi găsească echilibrul. Acest management central la procuror va permite articularea tuturor resurselor la care orice victimă are dreptul şi ar trebui să aibă acces pentru a depăşi momentul de criză. Informaţiile rezultate din exploatarea centrului integrat pot genera politici locale de prevenţie şi reacţii ţintite în comunităţile vulnerabilizate inclusiv prin depistarea unui pradător sexual’, a precizat Mihaela Chiper, preşedintele Asociaţiei pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale.

Acest demers reprezintă o continuare a proiectului ‘Loc de Bine’, demarat încă din luna februarie 2021 de către Asociaţia ‘Zi de Bine’ în colaborare cu Asociaţia pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale. În această perioadă au fost realizate şapte camere de audiere pentru minori, la Parchetele de pe lângă Tribunalele din judeţele Argeş, Sibiu, Mureş, Bacău, Constanţa, Vâlcea şi Vrancea.

Proiectul a fost deja preluat de Ministerul Public, iar Parchetul General urmează să amenajeze 35 de camere de audieri pentru copii în sediile a cinci Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Capitală şi în alte 30 în sediile unor parchete judeţene din România.

‘LocdeAdevăr’ a fost creat prin replicarea, pentru prima dată în România, a modelului de bune practici internaţional care în SUA poartă numele de ‘Child Advocacy Center’, iar în Europa, ‘Barnahus’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks