AcasăPoliticaLaura Codruţa Kovesi, subiectul unei plângeri penale în scandalul „PfizerGates”

Laura Codruţa Kovesi, subiectul unei plângeri penale în scandalul „PfizerGates”

„Laura Codruţa Kovesi, şefa Parchetului European (EPPO), este acuzată de „constituirea unui grup de funcţionari în scopul comiterii unui act arbitrar care atentează la drepturile şi libertăţile garantate de Constituţie”, potrivit plângerii penale depusă de lobby-stul belgian Frederic Baldan, potrivit unui articol publicat de cotidianul francez France-Soi”, scrie bursa.ro.

„Cunoscută ca o figură emblematică a luptei anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi este acuzată de implicare în manevre care ar proteja interesele Ursulei von der Leyen în faţa acuzaţiilor grave din scandalul „PfizerGates”. Potrivit sursei citate, Frederic Baldan şi avocatul său, Diane Protat, susţin că EPPO nu a respectat standardele de transparenţă şi imparţialitate în investigarea acuzaţiilor împotriva preşedintei Comisiei Europene. Astfel, Baldan susţine că, în dosarul pe care îl instrumentează Parchetul European încă din septembrie 2022, în ciuda dovezilor prezentate de părţile civile, Kovesi a declarat că „nu există suspecţi” în privinţa mesajelor şterse de Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene. Această concluzie a fost considerată de avocaţi şi părţi civile drept o încercare de a muşamaliza cazul. Mai mult, Diane Protat afirmă că EPPO a refuzat accesul la dosarul investigaţiei, încălcând principiile fundamentale ale dreptului la apărare şi transparenţei judiciare. Sursa citată menţionează că plângerea depusă împotriva Laurei Codruţa Kovesi ridică suspiciuni legate de posibila utilizare a Parchetului European pentru a proteja actori influenţi în loc să asigure imparţialitatea şi aplicarea legii.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinută la finalul săptămânii trecute, Baldan şi Protat au criticat în mod direct EPPO şi conducerea sa, punând în discuţie credibilitatea acestei instituţii.

„Cum poate EPPO să pretindă că investighează imparţial, când refuză să analizeze probele evidente? Cine răspunde pentru lipsa de transparenţă în această instituţie care ar trebui să fie un bastion al justiţiei europene?”, a spus Frederic Baldan.

Diane Protat a evidenţiat că refuzul EPPO de a permite accesul la dosar este o încălcare clară a drepturilor fundamentale. Ea a subliniat că Laura Codruţa Kovesi, prin acţiunile sale, a adus atingere atât părţilor civile, cât şi imaginii justiţiei europene. „Va fi Europa capabilă să răspundă acestui apel pentru o guvernare mai integră şi mai transparentă? Nu putem să ne ascundem capul în nisip la nesfârşit”, a afirmat Diane Protat pentru sursa citată.

În urma acestor acuzaţii, France-Soir menţionează că a contactat de două ori Parchetul European în legătură cu eventualele plângeri îndreptate împotriva Laurei Codruţa Kovesi, dar Tine Hollevoet, director de comunicare a EPPO, a evitat să răspundă la întrebarea respectivă. Scandalul „PfizerGates” a început cu acuzaţiile împotriva Ursulei von der Leyen, legate de contractele pentru vaccinurile COVID-19 şi de ştergerea unor mesaje text între aceasta şi Albert Bourla, CEO-ul Pfizer. În acest context, EPPO a fost desemnat să investigheze, însă rolul său a fost pus sub semnul întrebării de către părţile implicate.

În timpul audierii din 6 decembrie 2024 la Tribunalul din Liège, reprezentantul Parchetului European a solicitat amânarea verdictului până la o decizie a Curţii de Apel privind aspecte procedurale. Această mişcare a fost percepută ca o tentativă de obstrucţionare a procesului. Avocaţii părţilor civile au denunţat această tactică, considerând-o un atac la drepturile fundamentale ale reclamanţilor. Ei o acuză pe Laura Codruţa Kovesi de faptul că EPPO nu şi-a îndeplinit misiunea de a investiga imparţial şi a devenit un instrument politic care favorizează protejarea oficialilor europeni în detrimentul justiţiei.

După audierea din 6 decembrie, Ugo Mattei, profesor de drept la Universitatea din Torino, Universitatea din Berkeley şi Universitatea din Louvain, membru al organizaţiei neguvernamentale Generazioni Future, a acuzat lipsa de transparenţă a Ursulei von der Leyen în negocierea contractelor: „Cred profund că lipsa de transparenţă este o problemă foarte serioasă astăzi în Europa”. La rândul său, Florian Philippot, preşedintele partidului Les Patriotes, a declarat, potrivit sursei citate: „Într-o singură zi, am văzut ce reprezintă oroarea UE: o lovitură de stat pe tema Pfizer, care a dus la amânarea audierii”.

Fostul deputat european, Rob Roos, una din părţile civile ale procesului PfizrGates a declarat pentru sursa citată: „Procesul împotriva Ursulei von der Leyen privind mesajele SMS despre COVID-19 cu CEO-ul companiei Pfizer a început vineri, 6 decembrie, la Tribunalul din Liege. Cazul a fost amânat (probabil sabotat) de Parchetul European (EPPO), care nu şi-a făcut treaba”

Cazul împotriva Laurei Kovesi aduce în prim-plan întrebări critice despre rolul şi integritatea Parchetului European şi cu privire la faptul dacă o instituţie care pretinde că apără justiţia poate să ignore probe şi să încalce drepturile fundamentale ale părţilor implicate.

Sursa citată mai afirmă că plângerea penală împotriva Laurei Kövesi ridică presiunea asupra EPPO, iar deciziile care vor fi luate în următoarele luni vor determina dacă această instituţie poate recâştiga încrederea publicului. De asemenea, acest caz reprezintă un test important pentru Uniunea Europeană în ceea ce priveşte angajamentul său faţă de transparenţă şi responsabilitate”, arată bursa.ro.

Articolul Laura Codruţa Kovesi, subiectul unei plângeri penale în scandalul „PfizerGates” apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks