Acasă55Lege privind valorificarea unor măsuri benefice pentru instituţiile din justiţie în starea...

Lege privind valorificarea unor măsuri benefice pentru instituţiile din justiţie în starea de alertă, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind valorificarea adaptată a unor măsuri dovedite benefice pentru instituţiile din domeniul justiţiei instituite pe perioada stării de alertă declarate în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.

Legea reglementează posibilitatea aplicării, cu caracter temporar sau, după caz, adaptarea unor măsuri instituite pe durata stării de alertă declarate în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, necesare funcţionării justiţiei ca serviciu public, în domeniul activităţii de judecată a instanţelor civile, în domeniul insolvenţei, precum şi în domeniul executării pedepselor, al măsurilor educative şi al altor măsuri dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Actul normativ prevede că în cauzele civile, când este posibil, cu acordul părţilor, instanţele judecătoreşti pot hotărî ca şedinţele de judecată să se desfăşoare prin mijloace de telecomunicaţie audiovizuală care permit verificarea identităţii părţilor şi garantează securitatea, integritatea, confidenţialitatea şi calitatea transmisiunii, dispunând măsurile necesare în acest scop.

Legea mai prevede, între altele, că amânarea judecării cauzelor poate fi dispusă la cerere, în situaţia în care partea interesată se afla în izolare, în carantină sau este spitalizată, potrivit legii, în contextul pandemiei de COVID-19. ‘Când instanţa respinge cererea de amânare a judecăţii în considerarea necesităţii de a soluţiona cauza, va amâna, la cererea părţii sau din oficiu, pronunţarea în vederea depunerii de concluzii scrise’, se mai arată în actul normativ.

Actul normativ mai stipulează că şedinţele de judecată publice se transmit în direct, pe cât este posibil, pe portalul instanţelor de judecată, iar în timpul executării silite, când este posibil, executorii judecătoreşti procedează la comunicarea actelor în format electronic.

Legea prevede şi dispoziţii în domeniul insolvenţei şi în domeniul executării pedepselor, al măsurilor educative şi al altor măsuri dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

‘Măsura de supraveghere referitoare la prezentarea persoanei supravegheate la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta, (…) precum şi obligaţia prevăzută la art. 121 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, se pot executa şi prin mijloace de comunicare la distanţă audio sau audio-video, în condiţii care asigură confidenţialitatea informaţiilor şi a datelor transmise’, mai stipulează legea, între altele.

Şeful statului a promulgat, vineri, şi legile privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2021 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii; aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2021 pentru completarea Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic; pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei; pentru completarea art. 12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne; privind promulgarea Legii pentru ratificarea Protocolului semnat de partea română la Bucureşti, la 5 martie 2020, la Acordul dintre Guvernul României, Guvernul Republicii Slovace, Cabinetul de Miniştri al Ucrainei şi Guvernul Republicii Ungare privind înfiinţarea Batalionului multinaţional de geniu, semnat la Budapesta la 18 ianuarie 2002.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks