Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind participarea studenţilor şi a elevilor din instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne la activităţi din străinătate.
Potrivit legii, studenţii înmatriculaţi la programele de studii universitare de licenţă pentru formarea iniţială a ofiţerilor, organizate de Academia de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Bucureşti, la forma de învăţământ cu frecvenţă, şi elevii înmatriculaţi la şcolile pentru formarea iniţială a subofiţerilor şi agenţilor de poliţie ce funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Interne se pot deplasa în străinătate în vederea participării la conferinţe ştiinţifice sau de specialitate, stagii de pregătire, schimburi de experienţă, vizite de documentare. Deplasarea şi participarea la aceste activităţi se realizează în baza documentelor de cooperare internaţională încheiate la nivel de stat, guvernamental sau departamental, în domeniile de competenţă ale Ministerului Afacerilor Interne sau a invitaţiilor primite de la instituţii de profil din străinătate.
Deplasarea şi participarea la aceste activităţi se va realiza cu condiţia neafectării planului de învăţământ, în baza documentelor de cooperare internaţională încheiate la nivel de stat, guvernamental sau departamental, în domeniile de competenţă ale Ministerului Afacerilor Interne sau a invitaţiilor primite de la instituţii de profil din străinătate.
Pe durata deplasării în străinătate şi participării la aceste activităţi, studenţii şi elevii beneficiază de drepturi de cazare, diurnă şi transport, în aceleaşi condiţii cu cele de care beneficiază personalul Ministerului Afacerilor Interne, potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) lit. A, art. 6-7, art. 9 şi art. 10-15 din Hotărârea Guvernului 518/1995 privind unele drepturi şi obligaţii ale personalului român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar.
Proiectul mai prevede că elevii şi studenţii care şi-au pierdut cel puţin jumătate din capacitatea de muncă în timpul deplasării în străinătate la activităţi beneficiază de pensie de invaliditate în condiţiile art. 33 din Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat.
Cheltuielile aferente deplasării în străinătate se iau în calcul la stabilirea cheltuielilor efectuate în total pe timpul şcolarizării.
În cazul nerespectării angajamentului încheiat în condiţiile dispoziţiilor legale, persoanele în cauză sunt obligate la restituirea cheltuielilor efectuate în total de către instituţia trimiţătoare. Sumele recuperate constituie venit la bugetul de stat şi se utilizează conform prevederilor legale în vigoare.
Legea va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.