Acasă55Legea care ratifică acordurile de împrumut de la Banca Mondială - promulgată...

Legea care ratifică acordurile de împrumut de la Banca Mondială – promulgată de preşedintele Iohannis

Legea pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie (BIRD) şi Dezvoltare şi a Acordului privind asistenţa financiară nerambursabilă dintre România şi BIRD a fost promulgată, joi, de preşedintele Klaus Iohannis.

Banca Mondială şi România, prin Ministerul Finanţelor, au semnat, pe 19 iulie, un împrumut de 600 de milioane de euro pentru politici de dezvoltare (Development Policy Loan), cu accent pe creştere economică incluzivă şi verde.

Aprobat la 30 iunie de Consiliul de Administraţie al Băncii Mondiale, acest împrumut este primul dintr-o serie programatică de două operaţiuni de finanţare şi este complementat de o asistenţă financiară nerambursabilă de 24,2 milioane dolari acordată din Fondul BIRD pentru Soluţii Inovatoare privind Bunuri Publice Globale (Innovative Global Public Goods Solutions Fund).

Împrumutul şi asistenţa financiară nerambursabilă sprijină autorităţile române în realizarea unor reforme structurale importante pentru a avansa incluziunea socială (inclusiv măsurile de răspuns la criza umanitară), pentru consolidarea managementului fiscal, încurajarea decarbonizării şi pentru îmbunătăţirea rezilienţei în faţa schimbărilor climatice.

Împrumutul este însoţit de servicii de asistenţă tehnică oferite pentru a sprijini eforturile Guvernului de a consolida instituţiile din sectorul public şi de a susţine o abordare integrată a implementării reformelor necesare.

Pachetul de finanţare şi asistenţă tehnică vizează domenii cheie de dezvoltare, cum ar fi asistenţa socială, reforma pensiilor şi salariilor din sectorul public, politica şi administrarea fiscală, acestea fiind esenţiale pentru consolidarea managementului fiscal şi încurajarea sustenabilităţii fiscale pe termen mediu.

De asemenea, împrumutul susţine mobilizarea finanţării şi investiţiile private în primul rând în energia regenerabilă, eficienţa energetică şi silvicultură, sprijinind în acelaşi timp dezvoltarea infrastructurii şi mediul de afaceri.

Sprijinul Băncii Mondiale este oferit conform Cadrului de Parteneriat cu Ţara pentru anii fiscali 2019-2023 (revizuit în 2021). Anul acesta se împlinesc 30 de ani de parteneriat între Grupul Băncii Mondiale şi România.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks