Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea privind aprobarea plăţii cotizaţiei anuale a României la bugetul Centrului European de Excelenţă dedicat gestionării civile a crizelor – European Center of Excellence for Civilian Crisis Management, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care ţara noastră este parte.
Legea vizează aprobarea plăţii cotizaţiei anuale a României la bugetul Centrului European de Excelenţă dedicat gestionarii civile a crizelor pe întreaga perioadă a participării ţării noastre la activitatea acestuia.
România a aderat la 1 iulie 2020 la acest centru, alături de alte trei state – Cehia, Ungaria şi Letonia, numărul de membri ajungând la 18. Aderarea s-a realizat prin procedură scrisă şi a fost confirmată în cadrul primei reuniuni a Adunării Generale a CoE Berlin din 9 iulie 2020. Statele membre au obligaţia de a achita o cotizaţie anuală de participare în valoare de 20.000 de euro, începând cu anul 2021, se precizează în expunerea de motive a actului normativ.
De asemenea, şeful statului a promulgat legea privind aprobarea cotizaţiei anuale a României la Comitetul de asistenţă pentru dezvoltare (DAC) al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 41/1994 privind autorizarea plăţii cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte.
Actul normativ vizează aprobarea plăţii cotizaţiei anuale a României la Comitetul de asistenţă pentru dezvoltare al OCDE pentru 2020, precum şi pentru anii următori, pe întreaga durată a deţinerii de către România a statutului de participant. Potrivit expunerii de motive, valoarea totală a cotizaţiei este calculată în fiecare an de OCDE, iar sumele se achită din bugetul MAE.
Preşedintele Iohannis a semnat şi decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului nr. 16 adoptat la Strasbourg la 24 iunie 2013, semnat de România la 14 octombrie 2014, la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, adoptată la Roma la 4 noiembrie 1950.