AcasăStiri generaleLeonard Azamfirei: Diplomă de onoare 'Doctor Petre Muscă' pentru medicii care nu...

Leonard Azamfirei: Diplomă de onoare ‘Doctor Petre Muscă’ pentru medicii care nu sunt universitari

Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat, joi, în timpul ceremoniei de dezvelirii unei plăci în memoria medicului Petre Muscă (1883-1969), primul medic român din Târgu Mureş şi fost primar al oraşului, că UMFST va institui din acest an o diplomă de onoare ‘Doctor Petre Muscă’ pentru medicii neuniversitari, care au avut contribuţii la dezvoltarea sistemului sanitar.

‘Vom iniţia începând cu anul acesta ca să acordăm o diplomă de onoare Doctor Petre Muscă medicilor care nu sunt universitari şi care au contribuit de-a lungul timpului la dezvoltarea sistemului sanitar din Târgu Mureş. Se va întâmpla acest lucru cu ocazia fiecărui eveniment Zilele UMFST. Acest eveniment în fiecare an este, dacă vreţi, tot o formă simbolică prin care vreau să dăm un mesaj de preţuire pentru cei care sunt alături de noi şi care fac ceva pentru Târgu Mureş’, a arătat dr. Leonard Azamfirei, în timpul ceremoniei de la Clinica Medicală II a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Rectorul a spus că au trecut zeci de ani până când personalitatea doctorului Petre Muscă a fost adusă în faţa opiniei publice şi că documentarea activităţii acestuia s-a făcut cu sprijinul vicepreşedintelui Asociaţiei Generale a Românilor Uniţi (greco-catolici) – Filiala Mureş, inginer Traian Sabău, care l-a cunoscut personal pe medic.

‘Există o istorie care trebuie confirmată şi reconfirmată şi facem acest lucru. Astăzi, suntem în faţa unei clinici care de-a lungul timpului a îngrijit oameni bolnavi, mulţi dintre ei s-au însănătoşit în acest loc care este, chiar dacă neprietenos, emblematic pentru cei care sunt din Târgu Mureş, astfel încât astăzi practic închidem cercul’, a afirmat dr. Azamfirei.

Fostul Rector al UMF Târgu Mureş, prof. univ. dr. Marius Sabău, a arătat că oraşul trebuie să cinstească şi memoria unor medici care şi-au dedicat viaţa ocrotirii sănătăţii locuitorilor prin amplasarea unor plăci comemorative sau denumirea unor străzi cu numele lor.

‘Pornind de la această convingere, în februarie 2014 am făcut primele demersuri la Colegiul Medicilor şi la Primăria din Târgu Mureş pentru aşezarea unei plăci comemorative în memoria doctorului Petre Muscă. Am continuat să susţin acest demers, în ciuda faptului că nu am obţinut nimic concret (…) Lipsea o iniţiativă care să urnească lucrurile din rutina birocratică. Aceasta a venit în iulie 2021 din partea fratelui meu Traian, aici de faţă, în calitatea sa de vicepreşedinte al AGRU din Târgu Mureş şi inginer cu îndelungată activitate meritorie antreprenorială. El a luat legătura cu conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă în vederea amplasării unei plăci comemorative pe clădirea Clinicii Medicale II (…) vechiul spital orăşenesc, al cărui director a devenit, în 1924, doctorul Petre Muscă. Întocmirea proiectului de arhitectură necesar, certificatul de urbanism, autorizaţia de construcţie, realizarea şi montarea plăcii au durat un an până în iulie 2022 toate cheltuielile aferente fiind suportate de către fratele meu’, a arătat dr. Marius Sabău.

Potrivit unei prezentări făcute de dr. Marius Sabău, dr. Petre Muscă s-a născut în anul 1883, în comuna Subcetate, judeţul Harghita, într-o familie de ţărani înstăriţi care număra 11 copii.

După studiile şcolare efectuate în sat şi apoi la Gheorgheni, a urmat cursurile Facultăţii de Medicină a Universităţii ‘Franz Josef’ din Cluj, pe care a absolvit-o în 1910. În timpul Primului Război Mondial, a fost medic pe frontul din Galiţia, iar după terminarea războiului, s-a implicat în lupta politică pentru unirea Transilvaniei cu România, fiind ales în 1918 în Consiliul Naţional Român ca reprezentant al Ciucului.

Şi-a desfăşurat activitatea ca medic la Bilbor şi apoi la Târgu Mureş. În 1924, în calitatea sa de medic primar internist a fost numit director al vechiului spital orăşenesc de stat, de pe str. Sf. Gheorghe.

‘A reorganizat activitatea spitalului înfiinţând primele secţii ale acestuia şi a militat consecvent pentru necesitatea construcţiei unui nou spital. Din păcate, realizarea acestui nou edificiu a trenat mai bine de un deceniu, din cauza lipsei fondurilor, ea fiind finalizată abia în februarie 1940. A sprijinit organizarea asistenţei medicale a elevilor, fiind o perioadă medic şi la Liceul ‘Al. Papiu Ilarian’ din Târgu Mureş. În calitatea sa de preşedinte executiv al filialei Mureş a Societăţii ‘Principele Mircea’, patronată de Regina Maria, şi-a adus contribuţia la protecţia şi sănătatea gravidelor, lăuzelor şi a noilor născuţi. Ca o recunoaştere a multiplelor sale activităţi pe linie medicală şi socială, ce aveau ca scop o viaţă mai bună a cetăţenilor oraşului, dr. Petre Muscă a fost numit primar al municipiului Târgu Mureş, funcţie pe care a onorat-o între anii 1931 şi 1932′, a precizat fostul rector al UMF Târgu Mureş.

În perioada ocupaţiei horthyste din 1940-1944, dr. Petre Muscă a rămas în Târgu Mureş, fiind supus unor persecuţii şi arestări, ca şi alţi intelectuali români, iar după eliberarea oraşului, pe 6 octombrie 1944, de către trupele române şi sovietice, a fost numit, din nou primar al oraşului, timp de o lună.

În perioada comunistă de după 6 martie 1945, a fost marginalizat, casa i-a fost naţionalizată, iar în anii ‘50 a fost arestat şi condamnat pentru activitate duşmănoasă împotriva regimului, ispăşind pedeapsa la închisoarea din Gherla, alături de mulţi alţii ca el.

După ispăşirea pedepsei, a revenit la Târgu Mureş, încetând din viaţă în anul 1969, la vârsta de 86 de ani.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks