Acasă55Liderii USR, PMP şi Forţa Dreptei acuză presiuni din partea instituţiilor statului

Liderii USR, PMP şi Forţa Dreptei acuză presiuni din partea instituţiilor statului

Preşedinţii USR, PMP şi Partidului Forţa Dreptei, Cătălin Drulă, Eugen Tomac şi Ludovic Orban, care au anunţat, luni, constituirea Alianţei Dreapta Unită, au acuzat abuzuri şi presiuni din partea instituţiilor statului.

‘Din păcate, în PMP am avut o situaţie neplăcută, când unii oameni n-au înţeles principiile de bază ale democraţiei care sunt guvernate de vot. Mă bucur că, astăzi, aici, sunt prezenţi toţi preşedinţii organizaţiilor PMP din întreaga ţară şi am venit cu convingerea că putem construi ceea ce aşteaptă românii şi anume o alternativă de dreapta unită. Este deja de notorietate abuzul pe care instituţiile statului român îl fac în relaţia cu un partid politic cu reprezentare în Parlamentul European, aşa cum este PMP, pentru că la început am fost doar încurajaţi să nu ne apropiem de acest pol de dreapta, lansat de USR şi apoi s-a trecut la ameninţări directe, inclusiv am ajuns în situaţia în care, de aproape un an de zile, PMP nu mai primeşte subvenţia pe care are dreptul să o primească în urma alegerilor locale’, a afirmat Tomac, la o conferinţă de presă comună.

El a susţinut că a avut parte de ‘un şir lung de ameninţări’, fără să dea detalii.

‘Noi vrem să-i asigurăm pe români că avem capacitatea de a prezenta României o alternativă puternică, capabilă să se bată de la egal la egal cu cei care astăzi fac dosare şi ne ameninţă că ne vor risipi şi dezintegra. Nu vor reuşi, suntem mult prea determinaţi să construim această alternativă de care România are nevoie’, a adăugat Eugen Tomac.

Liderul USR, Cătălin Drulă, a spus, la rândul său, că există în România ‘instituţii capturate’.

‘Suntem partidul pro-Justiţie, partidul anticorupţie, dar asta n-are nimic de a face cu nedreptatea, cu capturarea instituţiilor. Orice instituţie funcţionează bazat pe oamenii care sunt acolo, or în momentul în care DNA-ul este capturat de sistem prin numirea domnului Voineag, un procuror care l-a spălat de plagiate, şi puteţi vedea investigaţiile din presă ale colegilor dumneavoastră, în momentul în care o jurnalistă care a dezvăluit acest plagiat este obligată pentru a-şi găsi dreptatea să protesteze singură în fiecare zi în faţa Parchetului General, în momentul în care un judecător numit politic de partidul domnului Ciucă îi dă o decizie favorabilă cu metoda ‘coperta’, în care este băgat cazul domnului Ciucă în alt dosar ca să ajungă la judecătorul potrivit, să fie evitat sistemul de distribuţie aleatoare, iar a doua zi acel judecător merge în pensie, în momentul în care şeful DNA, domnul Voineag, la o săptămână după ce ajunge acolo închide, îl marginalizează şi-l trimite de pe post pe procurorul care îndrăznise să vadă cum s-au achiziţionat uniforme cu acte de corupţie pentru SRI, pentru că deranja acolo, făcuse percheziţii, şi alte şi alte lucruri care sunt şi în rapoartele de ţară, cazul judecătorului Dănileţ, da, avem de a face cu instituţii capturate, aşa cum este şi CCR-ul’, a afirmat Drulă.

El a cerut să se înceteze ‘asaltul asupra opoziţiei democratice’.

Întrebat dacă a simţit presiuni din partea fostului director SRI Eduard Hellvig în timpul în care acesta era în funcţie, Drulă a susţinut că, atunci când era în Guvern, ‘aceste presiuni îşi făceau simţite prezenţa’.

‘În primul rând, domnul Hellvig în sine, şef până recent timp de şapte ani, este un om politic al PNL de vârf, secretar general al PNL, membru al Parlamentului European, eurodeputat din partea PNL, şef de campanie al preşedintelui Iohannis. Deci, o instituţie a statului român esenţială (…) este condusă de PNL şi într-un mod penelist. Da, când eram în Guvern, aceste presiuni îşi făceau simţite prezenţa. Domnul Bode este un purtător de mesaj notoriu al acestor aşa-zise mesaje din pădure. Le-am ignorat complet, mi-am văzut de treabă, am făcut ceea ce am crezut că este profesionist, integru şi demn şi, probabil sau mai mult ca sigur, şi de asta preşedintele Iohannis, împreună cu PSD, ne-au exclus de la guvernare’, a adăugat Cătălin Drulă.

Potrivit acestuia, nu a fost vorba despre o singură presiune. ‘Veneau din toate părţile regimului Iohannis’, a completat preşedintele USR.

Lideri şi membri ai Partidului Forţa Dreptei au fost suspuşi presiunilor pentru că au decis să se înscrie în această formaţiune, a susţinut şi Ludovic Orban.

‘În fiecare zi, oameni care s-au înscris în Forţa Dreptei, oameni care şi-au asumat public apartenenţa la Forţa Dreptei au fost călcaţi cu tancul de instituţiile statului prin controale care s-au născut din senin. Şi aici mă refer de la lideri importanţi din conducerea Forţa Dreptei până la oameni care şi-au asumat responsabilitatea de a conduce organizaţii locale şi, de unde nu mai fuseseră controlaţi de ani de zile, s-au trezit brusc cu toate controalele pământului. Colegi de ai mei de la vârful Forţa Dreptei au fost, practic, subiectul unor controale făcute într-o manieră care nu ţine de statul democratic, au fost daţi afară oameni din funcţii publice numai pentru că şi-au asumat apartenenţa la Forţa Dreptei. Cred că nu există zi de la Dumnezeu în care aleşi locali USR, PMP, Forţa Dreptei, parlamentari USR, PMP, Forţa Dreptei, lideri locali PMP, USR, Forţa Dreptei să nu li se arate fie morcovul, fie bâta. Nu mai trăim într-o democraţie’, a susţinut Orban.

În opinia sa, PSD şi PNL au un comportament ‘profund antidemocratic’. Statul aparţine cetăţenilor, ‘iar instituţiile statului trebuie să apere drepturile şi libertăţile şi nu le interzică celor care au alte opinii să îşi exprime public opiniile respective’, a mai transmis liderul Forţa Dreptei.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks