Liderul Sindicatului Ambulanţa Brăila, Valentin Dragomir, unul dintre cei cinci reprezentanţi sindicali care au intrat, marţi, în greva foamei, a declarat, pentru AGERPRES, că va continua această formă de protest până când politicienii vor fi sensibili la solicitările ambulanţierilor şi le vor recunoaşte condiţiile grele de muncă.
‘Am luat această decizie din cauza faptului că ieri, în Camera Deputaţilor, ne-au fost respinse condiţiile de muncă din Statutul nostru. Vor să ne scoată condiţiile de muncă, condiţii pe care mai toată lumea le cunoaşte, nu pot fi evaluate după o măsurătoare, noi nu lucrăm în întreprindere, nu suntem într-un birou. Noi lucrăm pe teren şi ne confruntăm cu fel şi fel de probleme, vara caniculă, iarna ger, pe câmp la accidente, urcăm etaje, coborâm etaje cu pacienţi. În comparaţie cu colegii noştri din spital, noi – asistenţii, medicii, ambulanţierii – suntem şi brancardieri şi infirmieri, acordăm şi asistenţă medicală. După 60 de ani, nu mai poţi da randament, nu mai poţi urca etaje la fel ca la 40-50 de ani, nu mai poţi face un masaj cardiac intern eficient, nu că nu vrei, nu mai poţi efectiv. Toate aceste condiţii de muncă ne-au afectat sănătatea, avem mulţi colegi bolnavi, operaţi pe coloană din cauza căratului de pacienţi. Stăm în greva foamei până când politicienii vor fi sensibili la solicitările noastre’, a declarat liderul sindical.
Valentin Dragomir este angajat ca asistent la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Brăila din 2001, iar din 2006 este lider al Sindicatului Ambulanţa Brăila.
Protestul ambulanţierilor a fost susţinut şi de colegii din SAJ Brăila aflaţi în tura liberă, care au protestat între orele 10,00 – 12,00 şi vor organiza şi miercuri o acţiune de protest, potrivit liderului de sindicat.
Potrivit unui comunicat al Federaţiei Naţionale Sindicale ‘Ambulanţa’ din România (FNSAR), motivul îl reprezintă nerecunoaşterea condiţiilor de muncă în care personalul profesionist operativ de intervenţie din serviciile de ambulanţă îşi desfăşoară activitatea, drept anulat prin votul din Comisia pentru muncă şi protecţie socială şi prin votul plenului din Camera Deputaţilor, din data de 20 noiembrie 2023, la propunerea Guvernului României, prin Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi a Casei Naţionale de Pensii Publice, prin proiectul de lege privind sistemul public de pensii. AGERPRES / (AS – autor: Ecaterina Ignat, editor: Marius Frăţilă)