Acasă55Limitarea încălzirii climatice, relansarea economică, reformarea Spaţiului Schengen - pe agenda Preşedinţiei...

Limitarea încălzirii climatice, relansarea economică, reformarea Spaţiului Schengen – pe agenda Preşedinţiei franceze a Consiliului UE

Limitarea încălzirii climatice, relansarea economică, sectorul social, reformarea Spaţiului Schengen – cu crearea unui mecanism de cooperare politică şi a unui mecanism de urgenţă, sunt câteva dintre temele prioritare care se află pe agenda Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, care începe de la 1 ianuarie 2022 şi care va prelua şi priorităţile României, a anunţat vineri Laurence Auer, ambasadorul Franţei la Bucureşti.

Diplomatul francez, care a făcut astfel referire la priorităţile prezentate joi de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a arătat că acestea sunt bine structurate pe o serie de elemente de interes pentru Uniunea Europeană.

‘După cum am putut constata deja, priorităţile au fost bine structurate. (…) Preşedinţia presupune consens, şi în acest sens menirea Franţei a fost de a se consulta cu toate ţările, iar în special între Franţa şi România au existat consultări, astfel încât preşedinţia Franţei va prelua şi priorităţile României’, a declarat Laurence Auer, în prima conferinţă la presă dedicată Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte relansarea economiei europene, menţionată de preşedintele Macron, aceasta nu exclude elementele de digitalizare şi transformare a economiei, a precizat ambasadorul Franţei la Bucureşti.

‘Preşedintele Macron a insistat ieri asupra suveranităţii Europei. Când vorbim despre suveranitatea Europei, menţionăm suveranitatea tehnologică şi a vorbit despre o economie cu noi surse de energie, o economie a hidrogenului (…). A vorbit despre o nouă condiţionare a politicilor de sănătate şi suveranitate care presupune autonomie din punct de vedere industrial. Aceste sunt elemente care trebuie să fie incluse în economia de mâine a Uniunii Europene’, a arătat Laurence Auer.

Preşedinţia franceză, a adăugat diplomatul, îşi mai propune, referitor la tematicile de mediu, să găsească un echilibru între dezvoltarea economică şi ambiţiile referitoare la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Totodată, a arătat Laurence Auer, eforturile făcute de politica comercială şi industrială din Uniunea Europeană trebuie susţinute prin taxări la nivelul importurilor, care să asigure o echitate şi nu o penalizare a producătorilor şi comercianţilor europeni.

‘Franţa doreşte să răspundă uneia dintre priorităţile europene, aşa cum a fost ea definită de cetăţenii Europei în aceste luni, şi anume ambiţiile referitoare la oprirea schimbărilor climatice. În cadrul priorităţilor enumerate de preşedintele Macron ieri se numără şi sectorul social, respectiv cu două directive care sunt avute în vedere – directiva salariului minim şi directiva transparenţei salariilor în companii; cea de-a doua vizează creşterea egalităţii dintre femei şi bărbaţi. Dincolo de acestea, mai sunt şi alte elemente care au fost menţionate de către preşedintele Macron şi care vizează direct România – şi anume vizele în spaţiul Schengen şi sectorul de apărare. (…) Preşedintele Macron a menţionat că fondul de apărare trebuie să crească’, a precizat Laurence Auer.

Ambasadorul a adăugat că pe parcursul Preşedinţiei Franţei va avea loc şi un Consiliu al ONU pentru documente strategice, intenţia Franţei în perioada preşedinţiei fiind de a avea şi o armonizare între această structură strategică şi Consiliul NATO.

‘În ceea ce priveşte Spaţiul Schengen, preşedintele Macron doreşte să lanseze o reformă la nivel european. (…) În cadrul acestei reforme se doreşte crearea unui mecanism de cooperare politică a Spaţiului Schengen şi, de asemenea, crearea unui mecanism de urgenţă care să fie activat în cazul unor crize precum a fost cea a migranţilor la graniţa dintre Belarus şi Polonia. Bineînţeles, aceste reforme în cadrul Spaţiului Schengen nu vin să înlăture ceea ce s-a făcut şi ceea ce se doreşte prin pactul intern al migraţiei. (…) Agenda poate să fie modificată în funcţie de contribuţia celorlalte state’, a precizat diplomatul francez.

Nu în ultimul rând, consolidarea Balcanilor Occidentali reprezintă un alt punct de pe agenda Preşedinţiei franceze a Consiliului UE.

‘Relansarea economică se va baza pe progresele tehnologiei, dar şi pe tot ceea ce înseamnă inovaţie din punct de vedere al mediului, pentru a limita încălzirea climatică şi, în acelaşi timp, această relansare economică să se producă având grijă ca Uniunea Europeană să fie umană, socială şi solidară. Este de altfel importantă relaţia pe care Franţa o are cu România. Niciuna dintre ţările Uniunii Europene nu va fi lăsată deoparte şi niciuneia dintre ţările UE nu i se va impune un anumit punct de vedere’, a concluzionat Laurence Auer.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks