test
Acasă55Limitele actuale de cash vor fi menţinute; excepţii vor exista la plafonul...

Limitele actuale de cash vor fi menţinute; excepţii vor exista la plafonul de casă şi avansul spre decontare

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunţat că Executivul a adoptat, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă în baza căreia toate limitele actuale de cash vor fi menţinute, atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice.

Vor exista însă două excepţii – plafonul de casă pentru firme va fi de maxim 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi 1.000 de lei pe zi.

‘Este vorba despre ordonanţa de urgenţă care anulează anumite modificări privind decontările în numerar, prevăzute în proiectul de lege pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului. Decizia vine după consultări cu mediul de afaceri şi după semnalele venite din partea socială. Rămân astfel în vigoare pragurile de plăţi cu cash – cum se vehiculează în spaţiul public, ca termen – deja existente, dar se păstrează şi două modificări şi anume soldul de casierie urmează a fi plafonat peste câteva zile la suma de 50.000 de lei. De asemenea, avansul de decontare se limitează la un plafon zilnic de o mie de lei pe persoană’, a spus Mihai Constantin, la finalul şedinţei de Guvern.

La începutul reuniunii, premierul Marcel Ciolacu anunţase că toate limitele actuale de cash vor fi menţinute, atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice, cu două excepţii – plafonul de casă pentru firme va fi de maxim 50.000 de lei, iar avansul spre decontare va fi 1.000 de lei pe zi.

‘Chiar dacă principiile enunţate erau corecte, în viaţa reală se produceau situaţii greu de rezolvat. Am vorbit cu reprezentanţii sistemului bancar, cât şi cu micii comercianţi din pieţe, cu mari antreprenori, dar şi cu familii care au o microîntreprindere. Concluzia unanimă este că economia noastră nu este încă pregătită să funcţioneze cu mai puţin numerar. În special în mediul rural, unde bancomatele sunt rare şi lumea foloseşte mai mult cash’, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat, însă, că îşi doreşte ca toate portiţele prin care se face evaziune fiscală în România să fie eliminate.

‘Fără bani nu putem avea un sistem de sănătate puternic, un sistem de învăţământ performant şi autostrăzi ca în Occident’, a subliniat Marcel Ciolacu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks