Rectorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, Liviu Lucaci, consideră că în actualul proiect al legii învăţământului superior există o ‘abordare echilibrată’ în ceea ce priveşte finanţarea de bază şi cea suplimentară.
‘În urma consultărilor recente pe care le-am avut cu ministrul Educaţiei, domnul Sorin Cîmpeanu, cei care fac parte din Consorţiul universitar ARTE au avut anumite cerinţe. Cerinţele principale au fost legate de finanţarea acestui domeniu pe care îl considerăm atât de important, al artelor. În actuala propunere a proiectului de lege există o abordare echilibrată în ceea ce priveşte finanţarea de bază şi finanţarea suplimentară. Considerăm şi am insistat pe lângă domnul ministru Cîmpeanu să rămână actuala formă a proiectului de lege’, a declarat Liviu Lucaci, pentru AGERPRES.
Rectorul a spus că o altă temă este legată de rămânerea în sistem a profesorilor după vârsta de 65 de ani.
‘O altă îngrijorare pe care o avem este legată de rămânerea în sistem a profesorilor care împlinesc 65 de ani şi care se pensionează. În forma actuală a legii, deci nu în proiectul de lege, aceşti colegi ai noştri trebuie să treacă de o aprobare a Senatului universitar. Insistăm şi considerăm că trebuie să rămână aşa. Adică Senatul universitar să fie cel care decide ca un profesor care are 65 de ani să rămână în sistem’, a afirmat rectorul UNATC.
Potrivit acestuia, oamenii care au performanţe pot rămâne în sistem ca mentori pentru tinerii profesori şi pentru studenţi.
‘Ce este cel mai important şi cred că aici putem aduce un plus cred că trebuie să gândim pentru aceşti oameni care au performanţe, care au o experienţă dovedită, un program de mentorat. Eu cred că acei dintre ei care au performanţe deosebite pot să rămână în sistem ca mentori pentru tinerii profesori şi pentru studenţi’, a susţinut Lucaci.
În opinia sa, este foarte important ca domeniul artelor să fie înţeles ‘ca un domeniu prioritar’.
‘Este foarte important ca domeniul artelor să fie înţeles ca un domeniu prioritar în România, pentru că artele aduc creativitate. Nu există o creativitate ştiinţifică şi o creativitate artistică, există creativitate. Creativitatea este ceea ce adaugă societăţii noutate, inovare. Creativitatea este principala resursă pentru dezvoltarea unei societăţi. Cei din arte pot să aducă acest plus’, a mai arătat rectorul.