Aproape 40 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, au fost recepţionate în municipiul Alba Iulia de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), care, până în prezent, a finalizat în judeţul Alba în cadrul aceluiaşi program 399 de unităţi locative în oraşele Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeş, Cugir, Ocna Mureş, Zlatna şi în comuna Horea, potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES.
‘Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a recepţionat, în municipiul Aba Iulia (judeţul Alba), 36 de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii. Locuinţele (6 garsoniere, 18 apartamente cu 2 camere şi 12 apartamente cu 3 camere) au fost construite în amplasamentul din strada Lalelelor nr. 97A, pe un regim de înălţime P+2E+M (parter+2 etaje+mansardă), valoarea investiţiei fiind de 8.096.535,02 lei (inclusiv TVA)’, se menţionează în comunicat.
Până în prezent, potrivit sursei citate, în judeţul Alba, ANL a finalizat, în cadrul aceluiaşi program, 399 de unităţi locative, respectiv 175 în municipiul Alba Iulia, 54 în oraşul Cugir, câte 52 în municipiul Sebeş şi oraşul Ocna Mureş, 23 în municipiul Blaj, 16 în municipiul Aiud, 15 în oraşul Zlatna şi 12 în comuna Horea.
Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001.
Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenţiei de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii.
În prezent, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriaşi după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare de la instituţii financiare autorizate, inclusiv cu garanţia statului, sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.
Sumele necesare finanţării programului se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul MDLPA, din bugetele locale, precum şi din alte surse legal constituite.