Lotul României la Jocurile Invictus a fost prezentat joi, la Bucureşti, în prezenţa miniştrilor Sportului, Eduard Novak şi Apărării, Angel Tîlvăr, cei doi descriindu-i pe sportivii militari drept ‘eroi’ şi ‘modele pentru societatea românească’.
Ministrul Sportului a apreciat curajul militarilor de a trece peste momente grele.
‘Şi eu provin dintr-o familie de militari şi cumva mă simt foarte apropiat de situaţia voastră, sunt un fel de Invictus, însă mă bucur că sportul reuşeşte să fie refugiul pentru a ieşi dintr-o situaţie neplăcută, o situaţie dramatică din viaţa noastră. De multe ori, în vieţile noastre se întâmplă lucruri extrem de necalculate şi grave, pe care nu le înţelegem în acel moment. Pentru mine, sunteţi nişte eroi, sunteţi nişte campioni’, a arătat Eduard Novak.
Ministrul Sportului le-a spus celor din lotul Invictus că s-au regăsit prin sport.
‘Nu vorbesc despre ce se va întâmpla la Dusseldorf sau de ce aţi câştigat până acum. Doar prin faptul că aţi ales să fiţi militari, să apăraţi ţara, să ne apăraţi pe noi, să luptaţi. Aţi trecut prin acele momente grele în viaţa voastră şi v-aţi regăsit în sport. Sunteţi nişte învingători şi vorbesc din suflet’, a arătat el.
Ministrul Apărării le-a spus militarilor că sunt ‘modele pentru societatea românească’.
‘Discuţia este, după lucruri tragice, dacă avem puterea şi iată, avem puterea să revenim şi să învingem. Toţi sunt învingători, toţi cei care au decis să îşi depăşească propriile limite, toţi care merg mai departe, toţi care aspiră spre victorie, toţi sunt învingători’, a spus el.
Angel Tîlvăr a adus un omagiu şi familiilor celor din lotul care va reprezenta România la Dusseldorf.
‘Vreau să îmi exprim aprecierea şi pentru cei care sunt alături de dumneavoastră, fie că este vorba de familii, fie că este vorba de grupurile de suport, fie că este vorba de cei care sunt în lot şi fie că este vorba de voluntari’, a arătat ministrul Apărării.
În perioada 9-16 septembrie, echipa Armatei României va participa pentru a patra oară la Jocurile Invictus, competiţia sportivă internaţională care susţine recuperarea fizică şi psihică a militarilor răniţi în operaţiuni militare, după ediţiile din Toronto (2017), Sydney (2018) şi Haga (2022).
Echipa este formată din 20 de militari răniţi, clasaţi cu gradul I, II şi III de invaliditate sau apt limitat. Aceştia vor concura la opt discipline sportive, dintre care şapte discipline individuale (tir cu arcul, atletism, canotaj la ergometru, powerlifting, ciclism, tenis de masă şi înot) şi una de echipă (volei din poziţia şezând).
Jocurile Invictus promovează respectul şi empatia faţă de sacrificiul şi traumele militarilor răniţi, a căror implicare în activităţi sportive interne şi internaţionale este o oportunitate de reintegrare socială şi de redare a încrederii în forţele proprii, elemente atât de necesare în procesul de refacere fizică şi psihică.