Accederea la OCDE va aduce României nu doar prosperitate şi o administraţie mai performantă, ci şi respectabilitate, va asigura ţării noastre o vizibilitate mai mare la nivel internaţional, a declarat secretarul de stat în MAE Luca Niculescu, coordonatorul naţional pentru procesul de aderare a României la OCDE.
Acesta participă, joi, alături de premierul Nicolae Ciucă şi miniştrii Finanţelor şi Economiei, la evenimentul ‘Aderarea la OCDE – oportunităţi pentru mediul de afaceri din România’, organizat de Guvernul României în colaborare cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, pentru a marca un an de la începerea procesului privind accederea ţării noastre la această organizaţie.
‘După mulţi ani de efort, am început procesul de aderare şi graţie unui efort important al administraţiei române s-a încheiat această primă etapă prin depunerea Memorandumului iniţial de către domnul prim-ministru la sfârşitul anului trecut. Evident, urmează celelalte etape care sunt foarte importante, adică chestionarele care vor veni şi apoi misiunile de evaluare. După ce toate acestea vor fi încheiate atunci vom primi invitaţia de a adera la OCDE. Important este ca drumul să fie parcurs bine, şi, după cum spunea cineva, călătoria este la fel de importantă ca destinaţia. Adică, să profităm de acest drum pentru a face modificările, schimbările, reformele de care este nevoie pentru ca România să fie cât mai modernă, mai avansată ‘, a declarat Luca Niculescu.
El a adăugat că a fost nevoie de un efort al întregii societăţi româneşti pentru a ajunge la începerea procesului de aderare la OCDE, subliniind şi rolul jucat de mediul de afaceri, sindicate şi societatea civilă, alături de clasa politică, în acest context.
‘Acest efort trebuie să continue, pentru că, sigur, e bine că am început procesul de aderare, va fi şi mai bine când vom adera. Pentru dumneavoastră, pentru cei din mediul de afaceri, demararea procesului de aderare reprezintă un semnal puternic de încredere către investitori. Veţi fi, probabil, printre cei care vor beneficia, printre primii, de aceste oportunităţi pe care le aduce aderarea. (…) Mulţi responsabili OCDE mi-au spus,atenţie, mediul de afaceri este aliatul cel mai bun pe care-l veţi avea în tot procesul de aderare, ei vor împinge şi vă vor spune, cam ce ar mai fi de făcut ‘, a declarat Niculescu.
Coordonatorul naţional pentru aderarea la OCDE a răspuns şi la întrebarea referitoare la ce aduce organizaţia României, dacă UE aduce prosperitate, iar NATO asigură securitate.
‘E vorba despre mai multă prosperitate, despre investiţii, despre o administraţie mai bună, mai performantă, despre o economie care se adresează viitorului, dar aş mai spune ceva, dacă e să definesc printr-un cuvânt, acesta ar fi respectabilitate. România va avea o altă vizibilitate la nivel internaţional, va avea acces la cea mai vastă expertiză din lume, expertiza specialiştilor români va fi şi ea în creştere pentru că OCDE este un organism participativ. (…) Vom participa la elaborarea de standarde şi, dacă îmi permiteţi această exprimare foarte familiară, vom fi în altă Ligă, iar cu sprijinul OCDE, autorităţile române vor face şi ele, încă şi mai bine şi mai aplicat, politici mai bune pentru vieţi mai bune, aşa cum sună foarte inspirat deviza Organizaţiei’, a declarat Niculescu.