AcasăStiri generaleLucian Romaşcanu: Menţinerea vie a memoriei lui Titulescu trebuie să fie o...

Lucian Romaşcanu: Menţinerea vie a memoriei lui Titulescu trebuie să fie o inspiraţie pentru liderii politici

Menţinerea vie a memoriei diplomatului Nicolae Titulescu ar trebui să fie o inspiraţie pentru liderii politici, în demersul lor de a împrospăta clasa politică, iar România are nevoie, mai mult decât oricând, de oameni de stat la care să se uite cu respect, a declarat, vineri, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Prezent la conferinţa internaţională ‘Nicolae Titulescu – lider al diplomaţiei române şi europene’, Lucian Romaşcanu a arătat că din cei trei piloni importanţi ai diplomaţiei – tradiţională, parlamentară, culturală – diplomaţia culturală are acum un rol cheie în deschiderea către lume a României şi a oricărui stat care înţelege să folosească acest instrument, pentru că are marele merit de a se adresa ‘de la suflet la suflet şi să netezească punţile pentru ceea trebuie să facă mai departe diplomaţia tradiţională’.

‘Nicolae Titulescu a fost unul dintre cei care, prin solida formaţie culturală pe care a avut-o, a folosit şi această componentă şi să nu uităm că şi-a desfăşurat activitatea în vremuri extrem de complicate. (…) Este vital să înţelegem, România are nevoie, mai mult ca oricând, de oameni de stat la care să se uite în sus cu respect. Din păcate, şi ăsta e un lucru ştiut şi nu trebuie să se interpreteze ca declaraţie neapărat politică, România nu reuşeşte în mare măsură să mai dea tipul ăsta de personalităţi, iar menţinerea vie a memoriei lui Titulescu trebuie să fie o inspiraţie pentru liderii politici în demersul lor de a împrospăta clasa politică. Să nu uităm că suntem astăzi iarăşi la o cotitură a istoriei. La puţini kilometri de noi se desfăşoară un conflict nedrept, nejustificat, dar care, din retorica zilei, constatăm că poate să se extindă şi să capete o amploare pe care nu o dorim niciunul dintre noi. Acum, iarăşi ca atunci, când Titulescu îşi făcea un titlu de glorie din apărarea intereselor naţionale, acum, ca şi atunci, avem nevoie de diplomaţi pe toate cele trei paliere care să îşi pună în slujba ţării talentul, patriotismul, harul, pentru a ne păzi de ce-i mai rău şi de a obţine în interesul naţional ceea ce se poate obţine în aceste momente de cumpănă’, a declarat ministrul Culturii.

El a adăugat că îşi doreşte ca exemplul lui Nicolae Titulescu să fie preluat de clasa politică.

‘Cultura este cea care ţese acea ţesătură fină dintre noi şi dacă vedem cu câtă determinare ucrainenii îşi apără ţara în aceste momente de criză, nu putem să nu ne gândim că motorul principal este cultura. (…) Îmi doresc de la clasa noastră politică să ia exemplul lui Titulescu. Am avut un prim ministru, domnul Adrian Năstase, care a înfiinţat muzee, a sprijinit publicaţii. Ne dorim ca dimensiunea culturală a actului de guvernare să-şi regăsească importanţa pe care a avut-o în trecut. Mă bucur să fac parte dintr-un guvern în acest moment care a alocat culturii cel mai mare buget de foarte mulţi ani încoace. (…) Titulescu rămâne o lumină pentru tot ceea ce înseamnă diplomaţie, dar nu numai. Patriotismul este o condiţie esenţială a accesului la demnitate politică, iar exemplul pe care Titulescu ni l-a dat peste ani trebuie să fie în continuare o inspiraţie pentru noi toţi’, a transmis Lucian Romaşcanu.

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Europeană Titulescu cu sprijinul Guvernului României, sub egida Academiei Române şi a Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul programului aniversar ‘Nicolae Titulescu – 140 de ani de la naşterea sa’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks