test
AcasăPoliticaLudovic Orban: Am repurtat un succes important! Forța Dreptei a reușit să...

Ludovic Orban: Am repurtat un succes important! Forța Dreptei a reușit să declanșeze controlul de constituționalitate asupra ordonanței de comasare a alegerilor

Forţa Dreptei (FD) a obţinut sesizarea Curţii Constituţionale asupra Ordonanţei de Urgenţă nr. 21/2024, prin care a fost decisă comasarea alegerilor locale cu europarlamentare, în urma contestaţiei depuse la ICCJ privind componenţa Biroului Electoral Central, informează miercuri Forţa Dreptei.

Demersul FD a venit după refuzul Avocatului Poporului de a da curs, „fără niciun fel de temei”, cererii formulate de liderii alianţei Dreapta Unită, precizează FD într-un comunicat transmis AGERPRES.

„Solicităm preşedintelui Curţii Constituţionale stabilirea unui termen de judecată cu celeritate, ţinând cont de imperativul clarificării calendarului electoral aflat în desfăşurare. Admiterea sesizării de neconstituţionalitate a Forţa Dreptei de către CCR va duce la organizarea alegerilor locale la termen, ţinând cont de durata mandatului aleşilor locali, la finalul lunii septembrie a acestui an (…). Sesizarea de neconstituţionalitate este întemeiată pe aspecte indubitabile referitoare la încălcarea legii fundamentale şi a jurisprudenţei consolidate a Curţii Constituţionale în materie electorală şi a rigorilor pe care trebuie să le îndeplinească ordonanţele de urgenţă”, potrivit sursei citate.

În comunicat se afirmă că analiza de la nivelul CCR, „oricât de partizană ar fi intereselor politice ale actualului Guvern”, nu poate să ocolească aspectele „flagrant neconstituţionale” ale ordonanţei de urgenţă, întrucât printr-o astfel de decizie judecătorii Curţii Constituţionale „ar anula efectiv” rolul instituţional al acestui organism fundamental într-o democraţie şi într-un stat de drept.

FD solicită, de asemenea, Avocatului Poporului să înainteze, la rândul său, sesizarea de neconstituţionalitate în baza motivaţiilor puse la dispoziţie de partidele din alianţa Dreapta Unită.

„Atenţionăm asupra faptului că suntem în prezenţa celei de-a doua decizii a ÎCCJ cu privire la sesizarea CCR asupra neconstituţionalităţii OUG 21/2024 pentru comasarea alegerilor în ansamblul său. Reluăm solicitarea adresată Avocatului Poporului de a înainta, la rândul său, sesizarea de neconstituţionalitate în baza motivaţiilor puse la dispoziţie de partidele din alianţa Dreapta Unită. Menţionăm că sesizarea CCR nu afectează în niciun fel desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European la data de 9 iunie”, se arată în comunicat.

Sursa: AGERPRES

Articolul Ludovic Orban: Am repurtat un succes important! Forța Dreptei a reușit să declanșeze controlul de constituționalitate asupra ordonanței de comasare a alegerilor apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks