reşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a propus sâmbătă, concedierea a 200.000 de angajaţi din sistemul public, dar şi eliminarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari, ca alternativă la creşterea taxelor şi impozitelor.
‘Soluţia nu este în niciun caz reducerea taxelor şi impozitelor. Soluţiile pe care noi le susţinem categoric sunt creşterea gradului de colectare, reducerea evaziunii fiscale, mai ales a evaziunii fiscale mari din zonele protejate de clientela politică. A doua soluţie este creşterea vitezei de absorbţie a fondurilor europene şi utilizarea fondurilor europene pentru a acoperi anumite cheltuieli din cele care sunt susţinute astăzi de la bugetul de stat, în special cheltuieli de investiţii, şi, evident, reducerea drastică a cheltuielilor bugetare. Reducerea nu înseamnă parodia lui Ciolacu cu desfiinţarea a 200.000 de posturi vacante. Dacă sunt vacante, nu reprezintă nicio cheltuială pentru sectorul public. Nu câştigi niciun leu. Asta e praf în ochii oamenilor. Să dea afară 200.000 de angajaţi, nu să desfiinţăm 200.000 de posturi vacante. Să îi dea afară pe toţi sinecuriştii politici din clanurile de pradă din jurul baronilor judeţeni, din jurul grupurilor politice afiliate PSD şi PNL, care taie frunze la câini la ora actuală în instituţiile publice. Asta da reformă. Să desfiinţeze agenţii, nu să înfiinţeze agenţii, aşa cum au făcut-o’, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Botoşani, liderul Forţei Dreptei.
El a adăugat că Guvernul PSD- PNL ‘s-a remarcat prin creşterea numărului de angajaţi în sectorul public’.
‘De când au venit la putere au angajat peste 35.000 de oameni. Guvernarea PSD- PNL este guvernarea care a avut cel mai mare ritm de angajare în sectorul public lunar, aproximativ 2.000 de angajaţi lunar’, a adăugat Orban.
Referindu-se la tichetele de vacanţă, Ludovic Orban a susţinut că acestea trebuie eliminate, pentru că au creat discriminare între sectorul public şi cel privat. Orban a spus că banii acordaţi firmelor din HoReCa, prin tichetele de vacanţă, nu au fost utilizaţi în investiţii, ci ‘nu au făcut decât să crească tarifele’.
‘Punctul nostru de vedere e clar. Şi aşa exista o discriminare profundă între mediul public şi mediul privat, pentru că în sectorul public voucherele de vacanţă erau acordate de la bugetul de stat, iar în sectorul privat cei mai mulţi angajatori nu îşi mai permiteau să dea vouchere de vacanţă, pentru că reprezentau cheltuieli suplimentare şi, la o marjă de profit redusă, nu aveai cum să suporţi aceste cheltuieli. (…) Soluţia noastră este să nu se mai dea vouchere de vacanţă. Gata! S-a terminat’, a afirmat Orban.