Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a declarat, luni, că ‘slugile Kremlinului din Europa’, cu ‘Viktor Orban pe post de vârf de lance’, acuză UE şi statele democratice că au greşit când au condamnat agresiunea Rusiei contra Ucrainei şi i-au impus sancţiuni şi, din păcate, sunt ‘destui naivi’ care pot să creadă aceste ‘teze mincinoase’.
‘Slugile Kremlinului din Europa, cu Viktor Orban pe post de vârf de lance, au prins curaj, profitând de consecinţele economice şi sociale ale crizei energetice, şi acuză UE şi statele democratice din lume că au greşit când au condamnat agresiunea Rusiei contra Ucrainei. Că au greşit când au impus sancţiuni Rusiei şi, culmea tupeului, că au greşit când au luat decizia de a sprijini Ucraina în lupta sa legitimă de apărare a independenţei, suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale’, a scris Ludovic Orban, pe Facebook.
El a adăugat că, ‘din păcate, sunt destui naivi care pot să dea crezare acestor teze mincinoase din arsenalul propagandistic al Rusiei, cu atât mai mult cu cât ele sunt puse în gura unor politicieni europeni vasali Kremlinului’.
‘Dacă Europa a greşit, a greşit înainte de 24 februarie, a greşit în ultimii 20 de ani, când s-a complăcut într-o dependenţă din ce în ce mai mare faţă de resursele energetice provenite din Rusia. Liderii politici din multe ţări europene au refuzat să înţeleagă că această dependenţă oferă un mare potenţial de şantaj din partea Rusiei contra democraţiilor europene. Pentru că aproape niciun lider european nu şi-a imaginat, nici după anexarea Crimeii, nici după războiul hibrid declanşat în Donbas de ruşi, că Rusia poate să declanşeze un război de agresiune contra unei alte ţări fără niciun temei de legitimitate. Îmi aduc aminte de aerul de superioritate cu care lideri politici din Germania, atunci când venea vorba de subiect, spuneau că nu Germania are nevoie de gazul rusesc, ci Rusia are nevoie de banii plătiţi de Germania pentru gazul importat din Rusia. Sau de prieteşugul unor lideri politici austrieci cu Putin. Sau de umilinţele înghiţite de Macron în relaţia cu Putin. Sau de uşurinţa cu care a fost lăsat capitalul rusesc să penetreze domenii importante ale economiei europene’, a susţinut liderul Partidului Forţa Dreptei.
Potrivit lui Ludovic Orban, Europa a acţionat corect faţă de Rusia după invadarea Ucrainei.
‘Este adevărat că poziţionarea UE faţă de agresiunea brutală a Rusiei a generat consecinţe economice şi sociale defavorabile. Dar nu neapărat datorită sancţiunilor UE faţă de Rusia. Rusia poate în orice moment să ameninţe ţările europene cu închiderea robinetului de gaz, ţiţei şi produse petroliere. Atât timp cât Europa depinde de resursele energetice ale Rusiei’, a explicat Ludovic Orban.
El a menţionat că singura soluţie pentru a preveni orice altă posibilă criză energetică ulterioară este ca Europa să se elibereze de această dependenţă, cât mai repede posibil.
‘Există soluţii pe termen scurt şi soluţii pe termen mediu care trebuie puse în aplicare cu hotărâre. UE nu are voie să cedeze niciun milimetru în faţa şantajului rusesc. Dacă cedează astăzi şi lasă Ucraina de izbelişte, mâine, imperialismul rusesc poate să vizeze Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan sau orice ţară din estul Europei. Şi Europa va rămâne la fel de vulnerabilă în faţa şantajului rusesc. Dacă Europa cedează astăzi, Rusia va căpăta şi mai mult tupeu şi va pune ţările europene în faţa altor riscuri de cedări. De aceea, UE trebuie să rămână ferm pe poziţie şi să aplice rapid planul de eliberare a Europei de şantajul energetic rusesc. Este singura soluţie’, a transmis Ludovic Orban.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă, la Băile Tuşnad, că lumea se află într-un deceniu al pericolelor şi primejdiilor şi nu credea că piloanele civilizaţiei occidentale vor începe să se dărâme. El a opinat că printre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă Europa se numără criza demografică, criza spiritualităţii, a puterii Occidentului, dar şi o criză politică, afirmând, printre altele, că Europa a pierdut controlul asupra resurselor de energie şi materiilor prime, ‘atât de necesare pentru a susţine performanţa economică’. Oficialul ungar a mai spus că fenomenul migraţionist a împărţit Europa în două şi că există o bătălie între aceste două părţi.
El a adăugat că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie în centrul căreia să se afle negocierile de pace, opinând că acestea trebuie purtate între Rusia şi SUA. Conform lui Viktor Orban, strategia europeană în acest acest război s-a bazat pe patru piloni greşiţi, pornind, printre altele, de la premisa că sancţiunile vor slăbi Rusia şi că va exista o susţinere din partea întregii lumi, lucru care nu s-a întâmplat.